16.12.2010

Piparkakkuhyytelö ja glögikastike



Joulukiireitä ja kissakiireitä, mutta muistetaas nyt blogiakin taas välillä :)

Tässä taas yks ruoka, jonka kanssa mulla oli jo mielenterveys koetuksella. Periaatteessa helppo resepti, mutta jostain syystä mä onnistuin tämänkin kanssa tappelemaan. Vieläkään en ihan päässyt selvyyteen, missä tarkalleen meni ensimmäisellä yrityksellä pieleen, mutta sain hyviä vinkkejä, jotka huomioimalla kuitenkin toisella yrittämällä onnistuin, joten lisään ne tähän reseptiinkin :) Ja siis, nää kuumennettavat-hyydytettävät jutut ei vaan tule toimeen mun kanssani - pannacottastakin sain kolmikerroshyytelön. Ensimmäinen piparihyytelö olikin ihan kivan näköinen, vaikkei sitä syödä kyllä voinut:

Ei näin!



Toisella yrittämällä hyytelöstä tuli oikeanlainen ja olikin kyllä melko hyvää :) Luultavasti vika oli taas tekijässä eikä reseptissä :D Lievän järkeni menetyksen takia kuvat on hieman puutteelliset, mutta uskallan tätä kyllä muillekin testattavaksi suositella. Alkuperäinen resepti Valio.fi.

5 liivatelehteä
2,5 dl maitoa
2 kananmunaa
1 rkl perunajauhoja
0,75 dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
0,5 tl neilikkaa
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria

Kastike:
5 dl punaista glögiä tai makeaa,vahvaa puolukkamehua
1 rkl perunajauhoja

Hyydyttäminen jääkaapissa yön yli.



Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.



Sekoita kattilassa muut ainekset paitsi kuohukerma ja vaniljasokeri.



Kuumenna koko ajan huolellisesti sekoittaen kunnes seos sakenee. Älä anna kiehua. (Lopputuloksen pitäisi olla lähes puuromaisen sakeaa. Hetki tähän saattaa mennä, mutta kiisseli sakenee kyllä, joten ihan rauhassa saa lämmitellä. Kunhan vaan varoo kiehuttamasta, ettei kananmuna kökkäröidy.)



Liuota vähintään 5 min lionneet liivatelehdet (purista ylimääräinen vesi pois) kuumaan kiisseliin. (Mun ensimmäinen kiisselini löystyi tässä vaiheessa uudestaan, joten kiisseliä saattaa joutua hämmentämään takaisin sakeaksi vielä hetken liivatteiden lisäämisenkin jälkeen.)

Jäähdytä seos välillä sekoittaen.

Vatkaa kerma (ja vaniljasokeri) kuohkeaksi vaahdoksi (saa olla melko jämäkkää) ja lisää se kiisseliin. Tarkista maku, lisää halutessasi sokeria.



Kaada seos n. 1 litran vetoiseen hyytelö- tai kakkuvuokaan.



Peitä vuoka kelmulla ja hyydytä jääkaapissa yön yli.



Valmista kastike sekoittamalla kattilassa perunajauhot glögiin tai mehuun. Kuumenna seos koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Jäähdytä kastike.



Upota hyytelövuoan reunat hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö tarjolle. Tarjoa kastikkeen kera. (Ihan hetki kuumassa vedessä riittää, jos homma toimii niin kuin pitäis. Mun toinen hyytelöni ei meinannut irrota reunoistaan millään, joten siksi se on tuommoinen vähän lautaselle sulanut.)





----

Ostoslista:

á la Meira liivatelehti - 1,29 € / 10 kpl
Arla Ingman täysmaito - 0,87 € / l
Pirkka virike kananmunia - 2,19 € / 15 kpl
Kolmen Konstin perunajauhot - 1,00 € / 600g
Rainbow kidesokeri - 0,85 € / kg
kaneli - 1,12 € / 38 g
kardemumma - 3,85 € / 42 g
neilikka - 1,75 € / 34 g
Arla Ingman kuohukerma - 0,99 €
Dan Sukker vaniljasokeri - 1,75 € / 170 g
Marli glögijuoma - 1,09 € / l


Yhteishinta: 2,80 € / 8 annosta

5 kommenttia:

  1. Ihanan jouluisen oloinen ohje :) Pitää napata itsellekin muistiin!

    VastaaPoista
  2. Ah ihanaa. Mut mietinkin tässä, että olisko ideoita, jos jääkaappin ei mahdu...? Jos laittaa vaikka pakastimeen, niin mikä olis hyvä aika? Tai ulos? :D
    -Maubella

    VastaaPoista
  3. Kuovi: Oli kyllä kiva näin joulun alla tuolla fiilistellä :)

    Maubella: Mä tän kanssa niin paljon tappelin, etten kyllä valitettavasti uskalla antaa mitään vinkkejä :D Ulkonakin on nyt yhtä kylmää kuin pakastimessakin :P Ellei ole mitään välieteistä tms., mihin tuon sais viileään? Hyytelön tekeminen pakastimessa voi olla vähän hankalaa :/

    VastaaPoista
  4. Nam tää on varmasti hyvää! =)
    Hellapoliisin sivuilla on muuten tällainen piparkakkujäädyke, joka siis laitetaan pakkaseen: http://www.hellapoliisi.fi/jaatelot-ja-jaadykkeet/piparkakkujaadyke.php Vaikuttais kans hyvältä ohjeelta :)

    VastaaPoista
  5. Kiitti vinkistä! Katotaan ehdinkö itsekin tuota vielä testaamaan ennen kuin iskee joulumakuähky :D

    VastaaPoista