27.12.2010

PiimälimppuMulla on vähän ongelmana se, että jouluna leivän pitäisi ehdottomasti olla tuoretta ja mielellään itseleivottua, mutta mä en näistä joululeipämausteista (anis, fenkoli, kumina, pomeranssi, yms.) tykkää yhtään. Hellun neuvosta kuitenkin lopetin stressaamisen ja tylysti maustoin leipäni pelkällä siirapilla ja suolalla - oikein hyvää tuli! Tämä resepti löytyy siis Hellun hellalta.

Mies tosin jouluostoksilla teki vähän omia valintojaan ja osti tavallisen siirapin sijaan leipäsiirappia. Miehen onni, että olin todella leipää tekemässä! Leipäsiirappi eroaa siis siirapista siinä, että leipäsiirappiin on lisätty mallasuutetta, joka etenkin näin joululeivontaa sopii loistavasti.

Leipä itsessään oli siis hyvää, mutta tosi kuivaa. Luultavasti vika oli jälleen tekijässä ja leipä vähän näyttääkin siltä, että sitä on paistettu liian kauan. Ihan ohjeen mukaan tein, mutta uuniin en välillä ehtinyt kurkata, kun oli kaikki muutkin miljoonaa jouluruokaa työn alla yhtä aikaa :D

Oli muuten varmaan ensimmäinen "oikea leipä" ikinä, jonka itse tein!

0,5 l piimää
50 g hiivaa
1 dl (vaaleaa) siirappia
1 tl suolaa
(1 tl anista murskattuna peukalon avulla)
12 dl hiivaleipäjauhojaKuumenna piimä kädenlämpöiseksi.Liota hiiva lämpimään piimään.Lisää siirappi ja suola (+ anis).

Lisää jauhot vähän kerrallaan ja alusta pehmeäksi taikinaksi, joka irtoaa kulhon reunoista.Kohota taikina kaksinkertaiseksi, n. 20-30 min.Leivo 2 limppua.Kohota leivinliinan alla 20 min.Paista uunissa 175 asteessa n. 45 minuuttia.Perinteisesti sivelin valmiin leivän vielä pariin kertaan vesi-siirappi-seoksella, jolloin leipä saa ihanan makean ja tahmean pinnan.

----

Ostoslista:

Valio Gefilus piimä - 1,29 € / l
hiiva - 0,24 €
Dan Sukker leipäsiirappi - 2,25 € / 750 g = 5,5 dl
Rainbow hiivaleipäjauho - 1,19 € / 2 kg


Yhteishinta: 1,80 € / 2 limppua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti