2.12.2010

Mehevä piirakkapohja (kinkkupiirakka)



Aina mulle huomautetaan, miten helppoa piirakkapohja on itse tehdä ja ennen kaikkea miten paljon halvemmaksi pohjan tekeminen itse tulee :D Edelleen vastaan, että tykkään valmiista pakastepohjista. Vielä en ole mieleistäni piirakkapohjareseptiä löytänyt, vaikka olen kokeillut niin yksinkertaiset kuin monimutkaisemmatkin.

Mutta tunnustan mä, että yksi piirakkapohja mullakin on olemassa, jonka teen itse! :D Se on tämä mm. Kotikokki.netistä löytyvä mehevä resepti. Kaikkia piirakoita tähän ei voi tehdä, mutta etenkin "mitä kaapista löytyy" -kokkaamisessa tuo pohja tasapainottaa piirakan kivasti eikä lopputulos ole ainoastaan paksu kananmunahöttökerros, jonka olisi yhtä hyvin voinut tehdä kokonaan ilman pohjaakin. Tuossa linkittämässäni reseptissä on tehty tonnikalapiirakka, mutta itse usein käytän kinkkua/leikkelettä. Samalla perusreseptillä on helppo tehdä ja aina vaan valita mieleisensä täytteet!

Pohja:
1 prk (200 g) kermaviiliä (tai esim. 2 dl piimää)
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 prk (200 g) kermaviiliä
2 kananmunaa
(mausteita)
300 g kinkkusuikaleita
1 pala (170 g) Aurajuustoa
1 prk ananaspaloja
juustoraastetta

Paistaminen 200 asteessa n. puoli tuntia.



Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin.



Lisää kermaviili ja kananmuna.



Sekoita tasaiseksi taikinaksi.





Kaada taikina piirakkavuokaan (tarvittaessa voitele ja jauhota vuoka) ja levitä tasaisesti.





Mittaa täytteen ainekset kulhoon ja sekoita hyvin keskenään.







Kaada täyte raa'an pohjataikinan päälle.



Ripottele juustoraastetta piirakan pinnalle (itse joskus lisään juustoraastetta myös täytteeseen).



Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai, kunnes piirakka on ottanut hyvän värin. (Jos täytettä on kovin paljon, puoli tuntia ei välttämättä aina ihan riitä.)



Kuvan vuoka on halkaisijaltaan 26cm ja korkeutta 4 cm. Tuolla saa joskus uunia vähän sotkettua, joten käytä joko isompaa/korkeampaa vuokaa tai suojaa uunin pohja laittamalla uunipelti uunin pohjalle vuoan alle.

----

Ostoslista:

Valio kermaviili - 0,70 € x2
Rainbow isot kananmunat - 2,15 € / 15 kpl
Bake Dreams puolikarkea vehnäjauho - 0,55 € / 2 kg
X-tra leivinjauhe - 1,03 € / 225 g

Portti pizzasuikaleet - 1,85 €
Valio Aura -sinihomejuusto - 2,39 €
Del Monte ananasrenkaat - 0,69 €
Valio Oltermanni kermajuusto - 5,99 € / kg


Yhteishinta:

Piirakkapohja - 0,90 €
Kinkkupiirakka - 7,40 €

23 kommenttia:

  1. Sitten sarjassamme tyhmät kysymykset. Tuleeko toi pohjakin kypsäksi vaikka sitä ei tarvitse esi paistaa? Eikö pohjan tarvitse tulla ollenkaan reunoille? Ja monella kertoisit jos tekisit pellillisen?

    Mä käytän niitä valmistaikinoita tosi usein. Mulla se johtuu siitä että inhoon sekoitella taikinoita käsin (joo, oon hullu). Tämä olis tädellinen kun siihen ei terttis koskea ollenkaan :D siis käsin ;)

    VastaaPoista
  2. Kyllä se kypsäksi tulee :) Tosin jos täytettä on kovin paljon niin tuo puoli tuntia ei välttämättä aina ihan riitä.

    Ja tuo pohja on just siitä ihana, että se kohoaa tosi hyvin ;) Niissä kohdissa, joissa on kevyemmin täytettä, se saattaa kohota melkein piirakan pintaan asti - ja ihan vuoan reunassa kiinni usein on vähän vähemmän täytteitä kuin keskellä niin ne reunatkin silloin kohoaa itsestään. Eikä haittaa, vaikkei kohoiskaan, tuo kananmuna ja juusto aika hyvin täytteen sitoo. (Tuossa annoskuvassa näkyy tuon ananaksen oikealla puolella ja sitten tosiaan ihan piirakan reunassa, miten se taikina on kohonnut.)

    Itse en ole ikinä tehnyt kuin tuohon kuvan vuokaan (26cm), mutta se tulee niin täyteen, että voisin veikata annoksen tuplaamisenkin riittävän pellilliseen. Silloin tosin saattaa tulla lopputuloksesta vähän pizza, joten mehevyyden kannalta ehkä vaatis kolminkertaistamisen? En tosiaan itse ole ikinä kokeilluit.

    Mäkään en halua työntää käsiäni taikinaan! Siksi mä olenkin ihan innoissani löydettyäni sekä makeaan (Omena-ansa) että suolaiseen piirakkaan näin helpon pohjan :D Mä tosin tykkään niistä valmistaikinoista ihan maunkin takia, kun tääkään pohja ei taas itsessään sitten oikein miltään maistu :/

    VastaaPoista
  3. ^ Tuohon viimeiseen lauseeseen viitaten vielä se lisäys, että tässähän noi täytteet tavallaan painuu vähän sinne pohjan sisään, joten sinänsä sen pohjan ei tarvitsekaan maistua itsessään miltään :D

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Otan ohjeen ylös ja suuntaan kauppaan ;)

    VastaaPoista
  5. Toivottavasti näillä ohjeilla saat piirakkaa aikaiseksi :D

    VastaaPoista
  6. Hyvä piirakka. Itse en pidä aurajuustosta, joten korvasin sen Castellon ruohosipulijuustolla. Koostumus on sellaista, että klimppiintyy helposti. Murustelin sen käsin ja siitä jäi ihania pikkusia "klönttejä" piirakkaan. Suosittelen kokeilemaan, on miedompi vaihtoehto, jos ei pidä aurajuustosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä! Juustosta saakin mielellään jäädä piirakkaan herkullisia sattumia :)

      Poista
  7. Tämä on aivan iiiihaaanaaaa piirakka,suosittelen

    VastaaPoista
  8. Aivan mahtava piirakka,ekaa kertaa kommentoin,vaikka testailen reseptejä paljonkin ja olen mielestäni hyvä leipojakin. Mutta,näin yksinkertaisen herkullisilla aineilla ja reseptillä,aivan mahtavaa! kiitos,tätä tulen tekemään useamminkin! :) Ja toista kertaa ja lyhyen ajan sisällä tekeillä.
    Terkuin M.

    VastaaPoista
  9. Iso kiitos hei tästä ohjeesta! Piti yhtenä iltana kokeilla, ja tulos oli niin hyvä että uunissa on nyt toinenkin :P Tää ohje on niin helppo ja variaatioita voi keksiä loputtomiin! Blogisi on muutenkin tosi kiva ja inspiroiva, kiitos siitä :)
    http://arkea-eri-vareissa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  10. Ihana piirakka. Korvasin vehnäjauhon Sunnuntain Gluteenittomalla jauhoseoksella ja lopputulos oli vielä herkullisempi kuin vehnäjauholla niin, että käytän jatkossakin tuota gluteenitonta jauhoa, vaikkei se olisi välttämätöntä.

    VastaaPoista
  11. Voi ei, ihan pilalle meni. Pohja ei kypsynyt yhtään. Lopputulos samannäköinen kuin kuvassa, mutta raaka oli!

    VastaaPoista
  12. Mielettömän hyvä ohje. Olen tehnyt monta piirakkaa eri täytevarsioilla ja aina yhtä hyvää. On helppo, kevyt koska ei rasvapohjaa, voi tehdä myös gluteenittomana, nopea ja vaikka mitä. Ihana ohje, kiitos ☺

    VastaaPoista
  13. Mielettömän hyvä ohje. Olen tehnyt monta piirakkaa eri täytevarsioilla ja aina yhtä hyvää. On helppo, kevyt koska ei rasvapohjaa, voi tehdä myös gluteenittomana, nopea ja vaikka mitä. Ihana ohje, kiitos ☺

    VastaaPoista
  14. Mielettömän hyvä ohje. Olen tehnyt monta piirakkaa eri täytevarsioilla ja aina yhtä hyvää. On helppo, kevyt koska ei rasvapohjaa, voi tehdä myös gluteenittomana, nopea ja vaikka mitä. Ihana ohje, kiitos ☺

    VastaaPoista
  15. Minulla ei ole 4 cm korkeata vuokaa. Kaikki ovat 3-3,5 cm. Onnistuuko jos laittaa vähemmän kinkkua esim.

    VastaaPoista
  16. Pohja uunissa 10 min. ensin.

    VastaaPoista
  17. Ihana ja maailman helpoin pohja! Ja piirakka onnistui tosi hyvin. Ja mikä parasta, ilman ylimääräistä rasvaa.

    VastaaPoista
  18. moi, vinkkinä kostuta leivinpaperi, ja laita se vuuan pohjalle ja reunoille. On helppo nostaa piiras pois ja vuoka nopea huuhdella.(kostutus sen takia, että helpompi asettaa paperi vuokaan)

    VastaaPoista
  19. Ekaa kertaa kokeilin tällaista reseptiä, missä taikina kaadetaan märkänä vuoalle. Pidin sitä vähän aikaan jääkaapissa, jotta oli helpompi levittää reunat taikinalla, jonka jälkeen esipaistoin 9min uunissa. Silloin säikähdin, että reunat palaa ku meni kovin tummiksi ja olivat myös valuneet/haihtuneet paikaltaan. Jäähtymisen jälkeen pisti esipaistettu täytteet ja kuohukermamunasekoituksen. Kiertoilmauunissa riitti 20-25min jotta tuli kaunis kullanruskea pinta. Ja vitsit toi pohja on ihanan mehevä vaikka esipaistoinkin sen!! ❤️

    VastaaPoista