27.12.2010

Kotijuusto



Mun lapsuudessani tää kuului aina joulupöytään, mutta nyt tämä on ollut jo monta vuotta unohdettu perinne. Nyt kun ensimmäistä kertaa itse joulua järjestin niin pitihän sitä tottakai tämänkin tekemistä testata ja katsoa, onko se todella niin hyvää kuin mitä muistan :D Äidin reseptiä tähän en nyt saanut, mutta Puolialastoman kokin blogista bongasin yksinkertaisen version, joka kuulosti suunnilleen oikealta.

Suosittelen kotijuuston tekemisen kokeilemista jokaiselle, joka vaan kotijuustosta tykkää. Mä yllätyin, miten helppoa tää lopulta oli! Taatusti teen juustoa itse toistekin :)

Kuvissa näkyy puolikas resepti, sillä suurin omistamani kattila on 3 litraa ja jouduin tekemään juuston kahdessa erässä. Joulufiiliksen kannalta se iso juusto olis kai ollut aika oleellinen, mutta ihan näppärät nää pikkujuustotkin oli ja kahden ihmisen jouluun olis tuo yksi pieni juustokin riittänyt :)

Valmis juusto säilyy jääkaapissa 2-3 päivää ellei se tule syödyksi jo sitä ennen :D Juusto kannattaa myös suojata kelmulla, sillä se kuivuu ja ottaa itseensä hajua/makua jääkaapissa herkästi.

2 l maitoa
1 l piimää
4 munaa
2 tl suolaa



Kuumenna maito varoen vähintään 4 l kattilassa kiehumapisteeseen.



Sekoita piimä ja munat erikseen ja valuta seos ohuena nauhana kuumaan maitoon huolellisesti sekoittaen.





Kuumenna seos uudestaan kiehumispisteeseen ja nosta syrjään liedeltä. Älä sekoita enää vaan anna heran erottua puolisen tuntia rauhassa kirkkaaksi.



Tee juustomassaan pieni reikä ja kaada massa varoen sideharsolla vuorattuun siivilään tai erilliseen juustokehikkoon. (Suodatinpusseillakin pitäis onnistua, mutta vähän hankalaa oli :D )



Mausta massa suolalla. (Halutessasi voit lisätä tässä vaiheessa myös esim. tuoreita yrttejä.)



Peitä juusto ja nosta päälle kevyt paino, esim. lautanen.



Anna juuston valua viileässä yön yli. Kumoa juusto varovasti tarjoiluastiaan.



----

Ostoslista:

Arla Ingman täysmaito - 0,87 € / l
Valio Gefilus piimä - 1,29 € / l
Rainbow isot kananmunat - 2,15 € / 15 kpl


Yhteishinta: 3,60 € / 1 iso tai 2 pientä juustoa

12 kommenttia:

  1. Tää vaikuttaa helpolta reseptiltä! :) Mut maistuukos toi piimä tässä miten paljon, kun ite en taas tykkää sen mausta yhtään.. :s

    VastaaPoista
  2. Tää on ihan hävyttömän helppo! :D Eikä tää ainakaan mun mielestäni maistunut piimältä yhtään, höttöiseltä vaan :)

    VastaaPoista
  3. Vaikuttaapas hyvältä, kuten pelottavan moni muukin resepti blogissasi! ;) Vaikuttaakohan tähän herottumiseen jne. milläänlailla laktoositon maito? Onko tietoa?

    -Satu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, pitää olla punaista maitoa, muuten ei heroitu.T Jaakko

      Poista
  4. Kiitos, Satu! :D Valitettavasti omaa kokemusta mulla ei laktoosittomasta maidosta ole :/ Mutta olen saanut käsityksen, että maidon/piimän rasvaisuus on laktoosittomuutta tärkeämpää. Käsittääkseni laktoosittomasta maitojuomasta tehtynä heroittuminen tosiaan saattaa olla heikompaa. En sitten tiedä vaikuttaako se muuten kuin, että juustoa tulee vähemmän :P

    VastaaPoista
  5. Testaan, niin kerron sitten kuinka kävi, sillähän se selviää... :) Kiitos vastauksesta!

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoista tosiaan olis kuulla miten kävi, jos vaan viitsit raportoida! :) Toivottavasti onnistuu!

    VastaaPoista
  7. Hitsi, olen yrittänyt jo aiemmin lähettää kommenttia, mutta se ei ole näköjään siirtynyt tänne saakka! Eli pahoittelut, mutta tuo juustokokeilu on jäänyt tulevaan, mutta heti, kun pääsen sitä kokeilemaan niin kerron kyllä!:)

    Vietän ensinmäistä joulua anopin joulupöydässä ja hän pyysi laittamaan jotain kevyttä kinkun vastapainoksi... Ideoita? :)

    -Satu

    VastaaPoista
  8. Joo, ei syytä pahoitteluun! :) Itsekin taidan juustoa tehdä vasta jouluksi.

    Joulupöytäasiassa en valitettavasti osaa auttaa :( Itse keksin ainoastaan toinen toistaan raskaampia jouluherkkuja :D Varsinainen joulupöytä meillä on aina ollut tosi perinteinen ja tuhti pelkkine laatikoineen.

    VastaaPoista
  9. Myin itse hänelle ajatuksen illalla naposteltavasta kasvispainotteisesta dippilautasesta ja se ostettiin! :) Huoh, takuuvarma... :D :D

    -Satu

    VastaaPoista
  10. No takuuvarma tosiaan eikä ole vaativa tehdäkään enää jouluähkyssä! :D Jouluna dippailuun vois olla ihania myös esim. juureslastut tai joulumausteiset juureslohkot, mutta siinä jo kärsii sekä helppous että keveys :D Meillähän yleensä jouluna napostellaan illalla lähinnä makeaa :P

    VastaaPoista
  11. Selkein löytämäni resepti, kiitos!

    VastaaPoista