17.12.2010

Enkelitortut ja täytteitä joulutortuille



Vähän ikävällä tavalla näyttelee jotain käsimerkkejä mun enkelini nyt, mutta älkää antako sen häiritä xD Taas on niin nopeasti tehdyn näköisiä torttuja kuin mitä olivatkin.

Eli joulutorttuja vähän eri muodossa ja erilaisella täytteellä taas. Aiemminhan käytin joulutorttuihin jo luumumarmeladin lisäksi omena-kanelimarmeladia sekä vaniljarahkaa, samasta löytyy myös perinteisten tähtitorttujen ja kukka-/rusettitorttujen taitteluohjeet. Itse tykkään enemmän noista perinteisen mallisista joulutortuista, mutta kun enkelitortut taas tuli tuolla blogeissa vastaan ja jokatapauksessa joulutorttuja leivoin niin tuonpa nämä ohjeet tännekin.

Itse ainakin vasta tänä vuonna törmäsin ensimmäistä kertaa näihin enkelinmuotoisiin ellei vahingossa väärin taittelemiani torttuja lasketa :D Etenkin vaalean täytteen kanssa ja tomusokerilla hunnutettuna oikein kaunis torttumalli :) Itse bongasin tämän Makunautintoja Mimmin keittiöstä -blogista, kun taas Merjan leivonta- ja askartelublogista löytyy tähän taitteluohjeet sekä näppärä vinkki pursotettavan luumumarmeladin käyttämiseen.

Periaatteessahan joulutorttuihinkin voi käyttää ihan mitä tahansa paistonkestävää hilloa/marmeladia, joka vaan omaan makuun menee. Vaihtelua saa kivasti myös tekemällä täytteet itse. Jos nyt ei ihan hilloja itse keittele niin laiskempikin valmiista aineksista uudet täytteet helposti sekoittelee.

Enkelitortut

10 levyä torttutaikinaa
1 prk (200 g) aprikoosimarmeladia



Ota taikinalevyt sulamaan.

Leikkaa levyt kahdeksi neliöksi. Leikkaa taikinaneliön kulmiin keskustaa kohti viillot. Jätä keskelle tilaa täytteelle.



Laita reilu teelusikallinen täytettä neliön keskelle. Taita sakarat kuvan mukaisesti ja paina ne kiinni neliön keskelle.



Jätä tortut voitelematta, jotta ne säilyvät paistamisenkin jälkeen kauniin vaaleina :) Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä.





Näissä käytin käytin osassa pelkkää aprikoosimarmeladia ja osassa jatkoin sitä ranskankermalla. Toinen hyvä täyte enkelitorttuihin on esim. oma suosikkini omena-kanelimarmeladi. Toki enkelitortutkin voi tehdä vaikka ihan sillä perinteisellä luumumarmeladillakin, sillä ihan makuasiahan tuo on, että haluaako torttujen olevan vaaleita vai saako täyte erottua enkelin sisältä :)

Sihtaa/siivilöi lopuksi tomusokeria jäähtyneiden torttujen pinnalle.

----



Lisäksi tein taas tähtitorttuja muutamalla muullakin täytteellä. Ranskankerma+vadelmamarmeladi oli oma suosikkini, mutta sitä en uskaltanut noihin enkelitorttuihin käyttää, ettei saada jouluksi "haavoittunut enkeli" -vaikutelmaa :D

15 levyä torttu-, lehti- tai voitaikinaa
1 prk (125 g) ranskankermaa
1 prk (200 g) vadelma- tai aprikoosimarmeladia



Sekoita ranskankerma ja marmeladi keskenään.



Käytä joulutorttujen täytteenä luumumarmeladin tapaan.



Voitele tortut halutessasi kananmunalla. Paista tortut 225 asteessa n. 10-15 minuuttia.





----

Tätä en muista mistä bongasin, mutta yllättävän hyvin nämä maut sopii yhteen! Kuvaa valmiista tortuista mulla ei kyllä ole, sillä onnistuin ne polttamaan varsin perusteellisesti xD Mutta kiposta maisteltuna täyte oli hyvää ja aion tehdä uuden erän näitäkin vielä jouluksi.

15 levyä torttutaikinaa
1 prk (300 g) luumumarmeladia
1 prk (200 g) appelsiinituorejuustoa





Osassa torttuja pelkkää appelsiinituorejuustoa, kun piti vähän testailla sen paisto-ominaisuuksia.



Voitele kananmunalla (ennen täytteen lisäämistä, jos täyte tulee tortun päälle) ja paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia.

----



Tämä Myllyn Parhaan resepteistä. Alla olevasta määrästä saa aika läjän torttuja, itse tein vaan puolikkaan annoksen ja 20 torttua taisin siitä tehdä.

20 levyä torttutaikinaa
125 g ranskankermaa
100 g pähkinä- tai mantelirouhetta
200 g paistonkestävää aprikoosi- tai vadelmamarmeladia
2 tl vaniljasokeria
(säilykekirsikoita)



Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.





Taittele ja voitele tortut.



Laita täytettä torttujen päälle luumuhillon tilalle. Halutessasi voit laittaa koristeeksi puolikkaan, punaisen säilykekirsikan.



Paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia.



----

Ostoslista:

Myllyn Paras torttutaikina - 1,59 € / kg/10kpl

Saarioinen aprikoosimarmeladi - 1,43 € / 230 g

Valio créme fraîche - 1,20 €
Saarioinen vadelmamarmeladi - 1,60 € / 230 g

Dronningholm Tähtitorttu luumumarmeladi - 0,75 € / 300 g
Valio Viola appelsiinituorejuusto - 2,45 € / 200 g

Valio créme fraîche - 1,20 €
Saarioinen aprikoosimarmeladi - 1,43 € / 230 g
Pirkka hasselpähkinärouhe - 2,47 € / 125 g
Dan Sukker vaniljasokeri - 1,75 € / 170 g
Opies punaiset kirsikat sokeriliemessä - 1,58 € / 125 g

Yhteishinta:

enkelitortut - 3 € / 20 kpl
vadelmatortut - 5,20 € / 30 kpl
tuorejuustotortut - 5,60 € / 30 kpl
kirsikkakoristeiset tortut - 8,60 € / 40 kpl

4 kommenttia:

  1. Minullakin on aikomus viikonloppuna eli siis huomenna tehdä enkelitorttuja. Tuon uuden tavan taitella enkeleiksi bongasin muistaakseni mimmin blogista ja nyt näin sinulla hyvin selkeän taitteluohjeen. Laitan perinteisen luumutäytteen, mutta voisin toki kokeilla muitakin täytteitä, kuten olit tehnyt

    VastaaPoista
  2. Mun silmään toi enkelitorttu näyttää vaan ilkeältä. Toi alin täyteosa on suu ja sitten silmät ja niitten päällä sarvet o_O

    VastaaPoista
  3. ^
    Mulle tuli ihan sama mieleen. :D Se taitaa olla enemmän piru kuin enkeli. Täytekokeilut vaikuttavat mielenkiintoisilta.

    VastaaPoista
  4. arleena: Mun silmään hillo noissa tortuissa näyttää siltä, että enkelin sisälmykset pursuais ulos :O Niin itse suosin siksi vaaleaa täytettä, mutta oli noita täytteitä kiva kokeilla ihan vaan kokeilemisen ilostakin :)

    kaeby: No joo, kieltämättä noi mun tortut näyttää aika häijyiltä :D Ilkeä enkelitorttu :(

    Nox: Mä itse osaan katsoa noita ensisijaisesti enkeleinä, kun muiden blogeissa ne on olleet paljon siistimpiä/selkeämpiä :D Noi auenneet tortut sen sijaan on astetta hurjempaa alien-materiaalia.

    VastaaPoista