22.7.2010

TzatzikiTzatziki ja kesä kuuluvat yhteen yhtä saumattomasti kuin kesä ja mansikat. Tzatzikia tosin tulee syötyä melkoisesti ihan ympäri vuoden, mutta yksinkertaisesti ei_vaan_voi grillata ilman tzatzikia :D Luokittelin tämän reseptin sekä salaatteihin että kastikkeisiin, koska tätä voi koostumuksen mukaan käyttää molempina ja erillistä "lisukkeet"-kategoriaa mun blogissani ei ole.

Tzatzikiohjeita lienee yhtä paljon kuin tekijöitäänkin. Ei tämä munkaan versioni "aito tzatziki" ole, kun en oliiviöljystä ja muista niin välitä. Mutta tää oma tietenkin on paras! :D Olennaista on kurkku ja paljon valkosipulia.

Kurkun kanssa on tärkeää, että joko kurkkuraasteen valuttaa hyvin tai jo ennen raastamista poistaa kurkusta siemenosan, jossa se enin neste on. Jotkut myös valuttavat jogurtin suodatinpussissa, mutta itse en siihen tarvetta ole nähnyt. Partaäijä tai huivimummo (Lindahls turkkilainen ja kreikkalainen jogurtti) ainakin ovat sen verran jämäköitä, että niitä ei tarvitse valuttaa. Muutenhan tzatzikin kosteus on makukysymys.

Tällä reseptillä tulee melko paljon (1-1,5 litraa?) koostumukseltaan jämäkkää ztatzikia. Määrää voi vähentää vähentämällä kurkun ja valkoviinietikan määrää, sekä omien mieltymysten mukaan ehkä myös valkosipulin määrää.

3 isoa kurkkua (n. 1 kg)
1 prk Bulgarian jogurttia
1 prk smetanaa
1 yksikyntinen valkosipuli (tai 2 (?) tavallista kynttä)
2 tl valkoviinietikka
(ripaus suolaa)Raasta kurkku.Valuta kurkuista vesi esimerkiksi siivilässä tukevalla lusikalla painelemalla. (Itse ronskisti vaan puristelin kurkut käsin tiskirättiperiaatteella ja Kotihuora käyttää salaattilinkoa xD )

Puserra valkosipuli.Lisää Bulgarian jogurtti, smetana ja valkoviininetikka.Sekoita huolellisesti ja anna makustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.Loistava lisuke grilliruoalle, mutta toimii myös monen muun ruoan kanssa tai vaikkapa leivän päällä syötynä.----

Ostoslista:

kurkkua - 0,42 € - 0,55 € - 0,43 € - 0,49 €
Valio Bulgarian jugurtti - 0,64 €
Valio smetana - 1,39 €
valkosipuli - 1,15 € / 100 g
Rajamäen viinietikka - 2,59 € / 0,35 l

Yhteishinta: 4 €

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti