11.11.2010

Joulutortut kolmella täytteelläNyt on hetkeksi taas torttua väännetty! ;D Facebookissa kaverit on hehkuttaneet leipomiaan joulutorttuja jo syyskuusta asti ja mä itse olen niitä katsellut sanoinkuvaamattoman katkerana, kun meidän lähimmistä kaupoista ei ole luumumarmeladia löytynyt. Mä olen edelleen järkyttynyt siitä, että suomalaiset ovat niin joulusidonnaisia, että "luumumarmeladi" tai "luumuhillo" on ainoastaan kausituote o_O Kaikki epämääräiset ruusunmarjamökellykset löytyy kyllä, mutta luumua makuna myydään ainoastaan joulunaikaan.

Viikko marraskuuta elettyä oli lähikauppakin suvainnut luumumarmeladin valikoimiinsa ottaa ja munhan piti heti ryhtyä leipomaan. Samalla ostin Dronningholmin omena-kanelimarmeladia, joka ilmeisesti on nyt uutuus ja ainakin mun makuun tosi hyvää! :) Vaniljarahkalla tein jo viime jouluna, kun kaikki eivät siitä luumusta kuitenkaan tykkää. Vähän viinerimäinen fiilis rahkalla tehdyistä tortuista tulee, mutta hyviä nekin on. Rahkaa vaan saa laittaa melko reilusti, kun se hyytyy uunissa.

Tässä samalla taitteluohjeet ja siis kivoja vaihtoehtoja luumumarmeladille :)

3 pkt (1,5 kg) lehti- tai voitaikinaa
1 prk luumumarmeladia
0,5 prk omena-kanelimarmeladia
0,5 prk vaniljarahkaa
1 kananmuna voiteluun

Paistaminen 225 asteessa noin 10-15 minuuttia x 6 (tai miten monta pellillistä itse paistaakaan).

Levitä lehtitaikinalevyt sulamaan. Leikkaa sulaneet levyt taikinapyörällä (tai veitsellä) kahteen samankokoiseen osaan.
Tähtitortut:

Leikkaa taikinaneliön kulmiin keskustaa kohti viillot. Jätä keskelle tilaa täytteelle.Laita nokare täytettä tortun keskelle.Taita joka toinen sakara tortun keskelle.Sulje valmis torttu. "Täytteen" voi laittaa myös tortun päälle, jolloin tortut pysyvät paistettaessa paremmin kiinni.Voitele tortut kananmunalla kauniin pinnan saamiseksi. (Pakko ei ole voidella, jolloin tortut jäävät vaaleammiksi ja hieman herkemmin mureneviksi.) Jos laitat täytteen tortun päälle, kannattaa torttu voidella ennen täytteen lisäämistä.Paista torttuja 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.
Kukka/rusetti:

Leikkaa taikinaneliön kulmiin 90 asteen viillot.Taita kulmat tortun keskikohtaan ja paina kiinni.Lisää täyte tortun päälle.Tai laita täyte ensin, kerää kulmat yhteen ja nipistä ne kiinni toisiinsa.

Voitele kananmunalla ja paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia.


Tapoja sulkea joulutorttu:

1. Paina sakarat sormella tortun pohjaa vasten (tällä tavalla täyte tursuaa pois tortusta, jos sitä on paljon). (Kts. tähtitortut.)

2. Nipistä keskisakarat kärjistään kiinni toisiinsa. (Kts. rusettitortut.)

3. Kostuta sakaroiden kärkiä hieman vedellä, jolloin sakarat "liimaantuvat" paremmin toisiinsa.Kiinni painettu, kiinni nipistetty, täyte päällä ja vedellä sivelty:


luumutorttuja - 20 kpl
omena-kanelitorttuja - 16 kpl
vaniljatorttuja - 12 kpl

----

Ostoslista:

Myllyn Paras lehtitaikinalevyjä - 1,48 € / 500g/8kpl
Dronningholm Tähtitorttu luumumarmeladi - 1,29 € / 300 g
Dronningholm Tähtitorttu omena-kanelimarmeladi - 1,29 € / 300 g
Valio maustettu rahka, vanilja - 2,05 € / 200 g
(Pirkka virike kananmuna - 2,19 € / 15 kpl)

Yhteishinta: 7,40 € / 48 kpl

11 kommenttia:

 1. Tahtoo myös! Mä lupasin itselleni, että jouluherkut jätetään ihan sinne jouluun, eikä herkutella koko joulukuuta ( ja marraskuuta).

  VastaaPoista
 2. Voi että mää sitte tykkään tästä sun blogista ja tyylistä kirjottaa/tehdä tätä!=) Olen jonkin aikaa seuraillut tätä, mutta varmaan nyt kommentoin ekaa kertaa. Jos itselläni olisi blogi, toivoisin sen olevan juuri tän tyylinen. Jatka samaan malliin!=) Mukavaa viikonloppua!=)

  VastaaPoista
 3. Sama juttu on myös sen valion luumu-rusinasopan kanssa, kausituote sekin. Mutta minä haluaisin sitä vetää kesälläkin ja laittaa puuroihin jne.:O

  Minä aloin nyt vasta suunnitella sitä, että voisin kohta tehdä joulutorttuja. Katsotaan, koska niitä nyt sitten tulee tehtyä :) Kiva, kun olet laittanut eri maukuvaihtoehtoja!

  VastaaPoista
 4. pipa, mun taas täytyy aloittaa hyvissä ajoin, kun joulunaikaan mulla ei kuitenkaan ole innostusta enää :D Ja jouluna on niin paljon kaikkea muutakin herkkua sitten...

  Kristiina, oi kiitos! Pelasti ihan mun päiväni näin kiva kommentti :) Ei muuta kuin omaa blogia perustamaan vaan ;)

  Melody, katalaa! Okei, rusinasoppa mieltyy ehkä mullakin jouluun tai talveen, mutta on niitä omituisempiakin makuja myynnissä ympäri vuoden :P Soppa ei edes säily koko vuotta niin kuin marmeladia sentään voi ostaa varastoon! :O

  Mä leivon "joulu"torttuja ihan ympäri vuoden, kun välillä iskee mieliteko ja nää on niin helppoja tehdä :D Täytyy ehkä ennen joulua katsoa vielä, jos löytyis enemmänkin noita täytteitä :)

  VastaaPoista
 5. Tuo omena-kanelimarmeladi on kyllä huippua. Tykkäsin kovasti kun eräässä kylässä maistoin sitä. Sopii erinomaisesti näin ennen joulua leivottaviin torttuihin ja sit ne luumutortut säästän vasta jouluksi.

  VastaaPoista
 6. Mun teki nyt jo mieleni luumutorttuja, mutta vähän täytteitä vaihtelemalla ei silti ehdi niihinkään jouluksi vielä kyllästymään :D Harmittaa vaan, kun tuo omena-kaneli todennäköisesti jää samanlaiseksi kausituotteeksi kuin luumumarmeladikin :( Voisin syödä sitä enemmänkin.

  VastaaPoista
 7. Pääsin viime viikonloppuna maistaan anoppilassa tuosta omena-kanelimarmeladista tehtyjä joulutorttuja ja tykkäsin kyllä kovasti! Sitä on siis ostettava itellekin. :D

  VastaaPoista
 8. nami nami rupes tekeen ite näitä kans mieli :D

  VastaaPoista
 9. Henskis, toi on kyllä hyvää :) Tarttee ostaa itsellekin taas lisää.

  tärpätti, ei muuta kuin leipomaan! ;) Mulla onneks on pakastimessa vielä muutama näitä :D

  VastaaPoista
 10. Ihania vinkkejä torttujen täytteiksi. Itsekin ostin jo tuota omena-kanelimarmeladia.
  Mutta eikö torttujen kokonaishinnaksi tule 9,07 kun torttutaikinaa menee 3 pakettia:)

  VastaaPoista
 11. Hyvä, kun huomasit! Kiitos! Mä en tiedä enää itsekään, millä laskutavalla olin edellisen hinnan saanut :D Mutta aivan 9 euroa ei hintaa tule, koska omena-kanelimarmeladia ja vaniljarahkaa menee ainoastaan puoli purkkia :)

  VastaaPoista