2.1.2010

KaalikeittoHyvää, halpaa ja helppoa!

Ensimmäisen kerran moneen vuoteen keittelin kaalikeiton tuossa muutama kuukausi sitten. Miksi meillä ei sitä sitten aiemmin olla syöty? Kotihuora oli jyrkästi sitä mieltä, että hän ei kaalikeittoa syö ja, jos itselleni teen niin hän ei tahdo olla kotona, kun hän ei kestä sitä keitetyn kaalin hajua. No, mä Kotihuoraa uhmaten keitin kaalikeiton, kun tuo oli koulussa. Kotiin tultuaan myönsi, ettei se nyt niin kovin pahalle haisekaan ja tahtoi jopa maistaa "ihan vähäsen vaan". Yllättäen tilanne on kääntynyt nyt niin päin, että Kh mieltyi kaalikeittoon kovastikin ja mä taas en jaksaisi AINA sitä samaa kaalikeittoa!

Väitän, että kaalikeiton salaisuus on siinä, että keittää kaalia tarpeeksi kauan. Mieluummin keittää liian muhjuksi kuin jättää yhtään raa'aksi. Kaalikeitto on hyvää vain, jos kaali on kypsää ja makeaa <3

Tässä tämä kaalikeitto-ohje, jolla itse tehdään yksinkertaistetusti. Periaatteessa tuohon "kuuluisi" lisäksi hienonnettu sipuli, muutama pilkottu peruna ja porkkanaa tai vaikka pakastevihanneksia väriä antamaan. Näin äitiltä opitun ohjeen mukaan siis. Jos taas erilaista tahtoo niin voi laittaa mausteita oman maun mukaan (vihaan, kun näin sanotaan!) ja tomaattimurskaa tai tilkan soijakastiketta. Mutta jälleen ilman turhaa kikkailua:

1 pieni kaali (n. 0,5 kg)
1,5 lihaliemikuutiota (tai 1 lihaliemikuutio + aromisuolaa)
vettä
400g jauhelihaa (vähempikin riittää, jos ei halua ihan jauhelihakeittoa)
(1 tl suolaa)
mustapippuria

Poista kaalista huonot lehdet ja pilko kaali.Laita kaali, lihaliemikuutiot ja rouhittu mustapippuri kattilaan. Lisää vettä niin, että kaalit peittyy. Laita kiehumaan.Ruskista jauheliha (ja lisää jauhelihaan suola). - Suola maun mukaan, pieni kaali ei tarvitse lisäsuolaa.Lisää jauhelihat kattilaan, sekoita ja keitä n. 1 tunti, kunnes kaali on kypsää ja pehmeää.----

Ostoslista:

- kaali - 0,47 € / kg (9.12.-09)
- Maggi lihaliemikuutio - 1,80 € / 16 kpl
- Atria jauheliha - 2,58 € / 400 g
- mustapippuri - 2,54 € / 70 g

Yhteishinta: 3,00 €

41 kommenttia:

 1. Kaalikeitto on parasta mitä tiedän. samantyyppisellä reseptillä teen, pippurina mulla maustepippuri.

  VastaaPoista
 2. Maustepippuriakin voisi tosiaan kokeilla. Tämä ohje tosiaan on alkujaan mun äitini käyttämä ja mun lapsuudessani maustehyllystä löytyi mustapippuri, valkopippuri, pizzamauste ja grillausmauste, joilla maustettiin sitten kaikki ruoat :D

  VastaaPoista
 3. meillä on tapana laittaa sekaan myös vähän riisiä, niin tulee vielä vähän ruokaisampaa :) kaaliruoat on parhautta, harmi että kotona asuu yksi nirso, joten eipä niitä tule paljoa tehtyä ;)

  tosin en mä koskaan ole kaalikeittoa tehnytkään, kun olen tehnyt kaalipataa. samaa kuin kaalikeitto mutta vähemmällä vedellä :D

  VastaaPoista
 4. Oveluudella meilläkin on tuon miehen ruokavaliota laajennettu B) Valitettavan usein nirsous tuntuu johtuvan siitä, että on jonkun huonon kokemuksen jälkeen vaan päätetty olla tykkäämättä :/ Mutta nyt kun kaalikeiton taas löysin niin ehkä mäkin saan laajennettua myös muihin kaaliruokiin :D

  VastaaPoista
 5. Vielä kun lisää lorauksen siirappia.. Jotenkin täydentää kaalin omaa makeutta. Jotkut käyttävät siirapin korvikkeena fariinisokeria:)

  VastaaPoista
 6. Enpä kai ennen ollutkaan kuullut tuota siirappi/fariinisokeri-niksiä, kiitos siitä! Mun makuuni kaalikeitosta tosin tulee aivan riittävän makeaa, kun vaan malttaa haudutella kaalit aivan pehmeiksi :)

  VastaaPoista
 7. Ai että tämmöinen myrkkykeitto!

  Aromisuola on yhtä kuin Natriumglutamaati (E621), joka on myrkkyä ihmiskeholle!

  VastaaPoista
 8. Olipa kauniisti sanottu toisen tekemästä ruoasta, kiitos.

  E-koodipelkoisuuden lietsominen ei myöskään muhun uppoa. Natriumglutamaattihan on glutamiinihapon suola, jota yleensä tuotetaan käymisteitse. Glutamiinihappo taas on yksi luonnon 20 yleisimmästä aminohaposta. Natriumglutamaattia löytyy ihan tavallisista ruoka-aineistakin luonnostaan, esim. tomaateista, lihasta, sienistä, munista, maitovalmisteista ja soijasta.

  Natriumglutamaatin terveellisyydestä tai tarpeellisuudesta voidaan toki olla montaa mieltä, mutta ei se mitään "myrkkyä" ole. Tutkimuksissa natriumglutamaatin toksisuus on todettu rotilla, kun niiden ravinnosta 10–20% oli natriumglutamaattia enkä mä ihan heti usko, että kukaan tuollaisia määriä maustamiseen saa käytettyä.

  Plus mun aromisuolapurkistanikin (Meira) on aromivahvennetta (E621) vain 24% ja loput on sitten suolaa ja muita mausteita.

  VastaaPoista
 9. ^
  Pieni korjaus edelliseen: siis glutamiinia on lihassa, tomaateissa yms., ei natriumglutamaattia. Natriumglutamaattia ei käsittääkseni esiinny luonnossa.

  Ja rottakokeistahan voi todeta myös, että sama toksisuus saataisiin varmaan aikaan ihan natriumkloridilla (ruokasuola), jos sen osuus ravinnosta olisi yli kymmenen prosentin luokkaa... ;) Johan siinä ihminenkin kupsahtaisi, jos söisi päivittäin kahmalokaupalla suolaa.

  VastaaPoista
 10. Okei joo, mä käytin tarkistamiseen lähteenäni suomenkielistä Wikipediaa, missä puhutaan natriumglutamaatista. Mutta tuohon glutamiini lauseeseen siis viittasi tuo jälkimmäinen :)

  Tää menee vähän samaan sarjaan kuin nääkin missä isoin otsikoin lehdissä pelotellaan milloin mistäkin tutkimuksista, joilla on todistettu sen ja tämän ruoka-aineen aiheuttavan syöpää ja unohdetaan mainita, että tähän mahdollisuuteen päästäkseen pitäis kyseistä tuotetta syödä joku 20 kiloa päivässä :P

  VastaaPoista
 11. :D "myrkkyruokaa" täällä keittelen perheelleni ;D

  VastaaPoista
 12. Haha, loistojuttu! :D Kätevästi myrkyttyy koko perhe kerralla.

  VastaaPoista
 13. Joopa joo

  Luonnossa esiintyvillä "lisäaineilla" ja elintarvikkeisiin lisätyillä lisäaineilla ei ole kyllä mitään tekemistä keskenään eikä näitä voi missään olosuhteissa verrata toisiinsa.

  Lisäksi jättäisin tästä keitoksesta pois nuo täysin keinotekoiset "myrkyt" eli soijakastikkeet ja lihaliemikuutiot. Jos makua kaivataan, niin missä ovat sipuli ja valkosipuli?

  VastaaPoista
 14. Natriumglutamaatti on erittäin haitallinen lisäaine. Natriumglutamaatti tuhota aivosoluja. Ihmisellä on aivoissa niin sanottu veriaivoeste. Toisin sanoen aivojen verisuonissa on säätelymekanismi, joka ei päästä kaikkia aineita herkkiin aivoihin. Natriumglutamaatti kuitenkin läpäisee esteen. Kun aivoihin pääsee ylimääräistä natriumglutamaattia, se aiheuttaa aivoissa neuroärsytystä ja voi tuhota hermosoluja.
  Asiasta tekee erityisen huolestuttavan se, että lapsilla ja ikääntyvillä ihmisillä veriaivoeste on heikko. Näillä ikäryhmillä liika natriumglutamaatin saanti voi aiheuttaa dramaattisia vaikutuksia.

  Natriumglumaatti on yksi syy nuorten ja lasten käytöshäiriöihin sekä ikääntyvien dementiaan.

  VastaaPoista
 15. Mitä?

  Että on joillakin otsaa vähätellä lisäaineiden mahdollisia haittoja! Ihan sama mulle, jos uskotte mitä THL teille toitottaa, jos tällä perusteella voitte nauttia maukkaita lisäaineilla höystettyä "ruokaa".

  Syöttääkää varsinkin lapsillenne näitä lisäainemössö sapuskojanne!

  VastaaPoista
 16. Anonyymi1: Miksi ensimmäinen "lisäaineilla" lainausmerkeissä? Samalla tavalla luonnon lisäaineillekin E-koodit on annettu ja näitäkin elintarvikkeisiin erikseen lisätään.

  Sipuli puuttuu tästä keitosta, koska en kypsennetystä sipulista itse pidä, valkosipuli taas mielestäni ei perinteiseen kaalikeittoon kuulu :) Jos lihaliemikuutio korvata halutaan niin jokainen voi toki lihaliemensä itse keitellä, mikäli onnistuu sopivia lihoja kaupasta löytämään.

  Anonyymi2: Tuhoaa vai voi tuhota? Ihan mielenkiinnosta kyllä haluaisin nähdä lähteet tälle tiedolle sekä mahdollisia tutkimustuloksia aiheesta :)

  Mä en missään nimessä ole mikään lisäaineiden puolestapuhuja, mutta en kovinkaan huolissanikaan jaksa aiheesta olla etenkään omalla melko vähäisellä natriumglutamaatin käytölläni. Ihmiset tuhoaa niitä aivosolujaan ja rappeuttaa terveyttään kyllä paljon pahemmillakin aineilla.

  Anonyymi3: Vähätellä lisäaineiden haittoja ei pidä, mutta ei myöskään liioitella :) Ihan itse olen oman näkemykseni aiheesta muodostanut ilman minkään tahon "toitotusta".

  Viimeinen kommentti on ehkä aiheeton tämän blogin asiayhteydessä, sillä itse koen itsetehdyn ruoan lisäaineillakin höystettynä terveellisemmäksi kuin einekset tai sen "halvalla paljon"-mössön, jota monet koulut ja päiväkodit lapsille syöttävät. Ja itsehän mä en myrkytä ruoillani ainuttakaan lasta, muut taas ovat itse vastuussa omista valinnoistaan.

  VastaaPoista
 17. Anonyymille vastaan minäkin. Jos kerta noin lisäaineet huolestuttaa ja ärsyttää toisten ruuissa, niin ehkä kannattaa siten siirtyä johonkin toiseen blogiin lueskelmaan, eikä tulla tänne paasaamaan lisäaineiden haitoista. Eiköhän kitinen ihan omaksi ilokseen niitä ruokiansa tee ja se kuka haluaa saa käyttää reseptejä tai olla käyttämättä. Nih;)!

  VastaaPoista
 18. Samaa mieltä NicoleS:n kanssa. En käsitä miksi pitää meuhkata toisten ruokablogeissa lisäaineista ja myrkyistä. Kukaan ei taatusti yhden lihaliemikuution takia sairastu dementiaan - rajansa kaikella, lisäainehysteriallakin. Niin kauan kun lihaliemikuutioita ja lisäaineita ei laissa kielletä, niiden käytöstä ei varmaan tarvitse kovin kovaäänisesti kotikokkailijoita soimata harrastelijablogeissa.

  Itsellänikin on vahvoja mielipiteitä ruuasta ja ruuanlaitosta, mutta eipä ole tullut pieneen mieleenikään mennä aukomaan päätä toisten blogeihin :), omassani voin sitten rauhassa vuodattaa tuntemuksiani. Mutta mut onkin jo tuhoon tuomittu kun äityliini laittoi joka sapuskaan lihaliemikuution kun olin mukula ;).

  VastaaPoista
 19. NicoleS: Kiitos, juuri näin. Omaksi ilokseni tätä blogia pidän ja omia ruokiani esittelen :) Ja mä itse kuitenkin käytän todella vähän liemikuutioita, aromisuolaa tuskin juuri lainkaan, joten sinänsä mulla ei pitäisi olla tarvetta puolustautua :)

  Elmeri: Joo kiitos, nimenomaan näin. Toki lisäaineista saa olla huolissaan, mutta asiaan tarttuminen yksittäisen reseptin kohdalla on melkoisen turhaa. Mielelläni mä palautetta vastaan otan ja mulle saa ruokieni epäterveellisyydestäkin huomauttaa, mutta omalla vähäisellä natriumglutamaatin käytölläni en kyllä tässä blogissa siitä ensimmäisenä huolissani olisi :D

  VastaaPoista
 20. harmi että keskustelu kääntyi lisäaineisiin ja itse asia unohtui, kaali. Jäinkin kaipaamaan kommentteja siirapin lisäämiseen ja ei auta kun kokeilla. Jotenkin on mielikuva että joissakin kaaliruokalajissa se siirappi ikäänkuin kuuluu siihen...!

  VastaaPoista
 21. Joo, mä en itse tosiaan ole edelleenkään siirapin lisäämistä kokeillut niin en siitä osaa oikein mitään sanoa, koska mun makuuni kaalista itsestään tulee kunnolla hauduttamalla riittävästi makeutta :) Mutta etenkin kaalilaatikkoresepteissä on nyt tuota siirappia tullut muissa blogeissa vastaan, keitoissa ei niinkään.

  VastaaPoista
 22. Olipahan hyvää!! :) Nyt vaan miettii, että miksei oo ennen tullu tehtyä, kun eihän tuo vaikeetakaan edes ollut.

  VastaaPoista
 23. Mukavaa, että maittoi! :) Tällaiset ihan perusruoat kyllä helposti unohtuu ja jää tekemättä :/

  VastaaPoista
 24. Aivan loistavaa kaalikeittoa tuli.
  Terveisin Kalle.

  VastaaPoista
 25. Kaalikeitto on parhaita ruokia. Ennen en ole kitse tehnytkään mutta tuolla reseptillä onnistui vallan mainiosti. Kiitoksia!

  VastaaPoista
 26. Kiva kuulla! :) Itse tekeminen onkin yllättävän helppoa, kun vaan viitsii nähdä vaivan keittoa rauhassa haudutella :)

  VastaaPoista
 27. Tuolla porisee lisäaineineen kaikkineen,hyvä ryssämeininki!

  VastaaPoista
 28. Minä en katselis tuollaista kokkia sekuntiakaan, joka tituleeraisi minua "kotihuoraksi". Mietipä vähän, mitä kirjoittelet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä asiaan huomiota kiinnittänyt ja blogini saatua kaveripiirini ulkopuolisia lukijoita, olenkin Kotihuora -nimen käytöstä luopunut :) Vanhoja tekstejä en kuitenkaan ala enää muokkaamaan. Ja pyydän huomioimaan sen, että "Kotihuora" on kyllä ihan mieheni itsensäkin hyväksymä lempinimi itselleen ;D

   Tosin olen sitäkin mieltä, että omassa blogissani minun ei tarvitse kielenkäyttöäni muilta anteeksi pyydellä :)

   Poista
 29. -joka-
  Kiitos,
  Eläkevaari opettelee ruoanlaittoa ja kaikki reseptit kelpaavat.Tänään oli sitten vuorossa kaalisoppa ja kaalikääryleet. Tuosta keitosta sanoisin, että ihan maittavaa ja edullistakin. Lisäsin itse keittooni hieman lanttua ja porkkanoita. Lihoiksi lisäsin hirven luista perattua silppua ja veden sijasta luista keitettyä lientä. - Kattila porisee, saapas nähdä kuinka säilyvää siitä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Aina on hyvä aika opetella tekemään maittavaa ruokaa! :) Oma versiosi kaalikeitosta kuulostaa kerrassaan maukkaalta! :)

   Poista
 30. Oli samaan aikaan surullista sekä huvittavaa lukea noita kommentteja myrkkykeitosta. Kuinka joku jaksaa!
  Mulla on keitto just porisemassa, rakastan kaalikeittoa! Sun blogisi on aivan mahtava muuten, aina tulee selailtua, että mitäs sitä seuraavaksi tekisikään. Kiitosket!! :)
  p.s onneksi noita negatiivisia kommentteja ei kuitenkaan kovin runsaasti täällä näy, tsempit kaikesta huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustavasta palautteestasi! :) Kyllä noita kauhisteluja ja haukkuja aina ajoittain tulee niin blogiin kuin sähköpostitsekin, mutta enpä niistä jaksa lannistua, kun itse kuitenkin olen tyytyväinen tapaani ruokaa tehdä :) Ja kaalikeittoa lihaliemikuutiolla ajattelin itsekin tehdä ensi viikolla taas kaalivuorten kauppoihin ilmestyttyä ;)

   Poista
 31. vokkivaan.
  olen iäkäs mummeli, en ole ennen kaalikeittoa
  tehnyt , muita kaaliruokia kyllä. Tuli aivan mahtava keitto , kokeilin lammasjauhelihaa , meiramia ja porkkanoita ! Eipä hävetä tarjota vaikka vieraille !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, jos tätä kautta pääsee kaali jatkossa keitonkin muodossa ruokapöytään :)

   Poista
 32. siitä myrkytyksestä selviää kun aamuyöstä raottaa tuuletus ikkunaa

  VastaaPoista
 33. Tätä koklataan tänään, heitän sekaan vielä yhden porkkanan ;D

  VastaaPoista
 34. Tänään menee myöskin kokeiluun, kun mies on jo kauan aikaa haaveillu kaalikeitosta, niin nyt ajattelin sitten toteuttaa tämän suuren haaveen. Saa nähdä mikä myrkkykeitto tulee! :D

  VastaaPoista
 35. Kaasuliedellä porlottaa ohjeidesi mukaan :)

  VastaaPoista