1.7.2011

Salmiakki-suklaafudge



Salmiakki-suklaafudge perusohjeella. Tämä on helppo muokata muunkin makuiseksi :) Vähän tuli jotenkin jouluinen kuva, mutta mikäänhän ei kiellä makeisia tekemästä ympäri vuoden :D Ja ehdottomasti kannattaakin tehdä.

Mua on jo pitkään kiehtonut fudgen tekeminen itse, mutta jostain syystä se pitkä keittely on muka tuntunut kovin vaivalloiselta. Nyt kun olen alkanut tuota kondensoitua maitoa käyttää vähän kaikkeen niin olihan se suorastaan pakko testata fudgenkin tekemistä :D

Mä en jostain syystä ole ikinä kauheasti välittänyt niistä isoista, ällönmakeista fudgepaloista, joten kaipasin vähän jotain muutakin makua fudgeeni. Sopivasti sattui olemaan salmiakkisuklaatakin kaapissa (yhtään en muista mitä siitäkin oli pitänyt tehdä), kun törmäsin tähän Namin pajan fudgereseptiin.

Mä nyt vaan jäin miettimään, että olisko tähän pitänyt käyttää makeuttamatonta kondensoitua maitoa? Kun eihän kermassakaan sokeria ole, jos siitä kinuskeja keittelee. Sokerin määrä tässä kuulostaa hurjalta, mutta mun mielestäni nää onnistuivat aivan täydellisesti makeutetustakin maidosta. Fudgenhan kuuluukin olla järjettömän makeaa! ♥

Huolimatta epäluuloistani fudgea kohtaan tein näitä fudgeja täyden annoksen ja ehkä ensimmäistä kertaa ikinä kaikki itsetekemäni makeiset tuli syötyä pois :D Itse tykkäsin näistä kovasti, mies vielä enemmän. Salmiakkia en näistä kauheasti maista, mutta sellaisen ihanan miedosti salmiakkisen maun se näihin antaa kyllä. Kerrassaan onnistunut fudgekokeilu!

1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa
500 g sokeria
1,2 dl vettä
n. 50 g voita
2 tl vaniljauutetta tai 200 g salmiakkisuklaata tai desi karkkirouhetta tms.



Lisää kondensoitu maito, sokeri, vesi ja voi korkeaan kattilaan. - Fudgen keittämiseen kannattaa varata reilunkokoinen kattila, jotta fudge ei kuohu yli alkaessaan kiehua.



Keitä seosta n. puoli tuntia koko ajan huolellisesti pohjaa myöten sekoittaen. Varo polttamasta sokeria kattilan pohjaan! - Puolen tunnin kohdalla fudgen tulisi olla keittynyt kokoon eli paksua ja väriltään maitokahvin väristä.







Kun seos on valmis, lisää siihen vaniljauute/muut makuaineet ja vatkaa seosta tehosekoittimella (tai sähkövatkaimella) pari minuuttia.





Kaada valmis fudgemassa rasvattuun tai leivinpaperilla vuorattuun astiaan jähmettymään. (Itse tein ohuita fudgepaloja levittämällä massan leivinpellille.) Nosta jähmettymään jääkaappiin tai pakastimeen.



Jähmettymisessä saattaa mennä useampi tunti. Ohuempi fudgekerros tietenkin jähmettyy paksua nopeammin. (Mun massani jähmettyi kyllä jo samantien, kun yritin sitä levittää :P Suklaa auttaa fudgea jähmettymään, joten tällä ohjeella fudgen pitäisi jähmettyä ongelmitta.)

Pilko jähmettynyt fudge sopiviksi annospaloiksi.



Kuutiot kannattaa laittaa vielä hetkeksi kylmään kuutioinnin jälkeen, jotta leikkauspintakin kovettuu. Säilytys jääkaapissa tai pakastimessa, mistä voi tarpeen tullen ottaa sopivan määrän sulamaan.

----

Ostoslista:

Dovgan makeutettu maitotiiviste - 2,05 € / 397 g
Dan Sukker taloussokeri - 0,89 € / kg
Arla Ingman meijerivoi - 2,48 € / 500 g
Fazer salmiakkitäytesuklaa - 1,28 € / 100 g


Yhteishinta: 5,30 €

13 kommenttia:

  1. oijoi, täytyypä kokeilla:)!

    VastaaPoista
  2. iita, NaMiNaMi, Ranja: :)

    Nää oli kyllä ehdottomasti yks mun onnistuneimmista karkkikokeiluistani :)

    VastaaPoista
  3. Menin kauppaan fudgetarvikeostoksille, mutta en ollut huomannut lukea ohjetta, mitä fudgeen tarvitaan.. No, mukaan tarttui purkki kondensoitua maitoa ja pussillinen mariannerouhetta, katsotaan mitä syntyy..

    VastaaPoista
  4. Pientä raporttia fudgesta. Sokeria laitoin "vain" 300g, koska ajattelin laittaa sekaan koko pussillisen marianne-rouhetta. Vettä taas, no.. köh.. en sitten viitsinyt lukea ohjetta kunnolla ja vettä tuli hieman liikaa, joten mä sain keitellä fudgeani pitkälle toista tuntia. :-D Lisäksi tulin siihen tulokseen, että tosinainen ei sähkövatkaimeen koske. Sellasella kunnon vanhanaikaisella metallihäkkyrällä sitä mariannerouhetta sekaan vispailin sillä seurauksella, että suklaa kyllä suli massaan, mutta se valkoinen kova osa jämähti n. 95%:sti siihen mun vispilääni kiinni. Keittoaikaa n. 10-15 min lisää, että sain sulateltua ne karkit irti vispilästä sinne massan sekaan, minne ne kuuluikin. Että ihan notiisina itselleni, jos vielä teet marianne-fudgea niin voi olla helpompi ostaa kokonaisia marianneja ja hissuksiin sulatella ne sinne massan sekaan. Että sellasta. Mössön maku on oikein hyvä, nyt saas nähdä miten tuon jähmettymisen kanssa käy. Kun sitä vettä tosiaan oli aika paljon..

    VastaaPoista
  5. Kuulostaapa jännittävältä projektilta! :D Toivottavasti onnistuu!

    Tällä perusohjeellahan voi tosiaan tehdä melkein minkä makuisena tahansa :) Mariannejen sulattamista helpompaa ehkä olis vaan heittää valmista piparminttuaromia pari tippaa fudgemassan sekaan.

    Rouheenkin pitäis sopia hyvin, jolloin rouhetta ei tietenkään sulateta vaan pelkkä sekoittaminen riittää. Noin yleisesti noissa loppuvaiheen lisäyksissä oleellista on, että sekoittaminen tehdään nopeasti, sillä munkin vatkauskuvastani vähän näkyy, miten massan pintaan alkaa heti muodostua kalvoa, kun se yrittää lähteä jo jähmettymään.

    VastaaPoista
  6. Projekti oli jännittävä ja on nyt valmis!

    Mä nimenomaan halusin sulattaa ne karkit sinne, koska halusin tasaista massaa. Ja tulihan siitä, tasaista ja nättiä. Ja hyvää.. Ehkä aavistuksen liian makeaa edelleen, mutta kuten sanoit, fudgen pitää olla makeaa. Joo, mä en osaa olla kovin uskollinen alkuperäisille ohjeille.

    Koostumus taas.. No, jos nyt laittaa yli tuplat vettä siitä, mitä ohje sanoo, niin onko tuo nyt ihme, ettei siitä tule ihan toivotunlaista? :-D Eli toi on tosiaan tuollaista suoraan pakastimesta syötävää, kuitenkin liian paksua kastikkeeksi. Anyway, kyllä mä koitan toistekin tuota karkin sulattamista sekaan. Tää nyt oli vähän epäkarpimpi kokeilu. :-D

    Seuraava projekti tältä saralta taitaa olla turkinpippurifudge. Nytkin arvoin, otanko turkinpippurirouhetta vai mariannea. Jännittävää...

    VastaaPoista
  7. No jos maku kohdillaan oli niin kokeilua voisi kuvata kerrassaan onnistuneeksi! :D Tuonkin fudgen varmaan voisi vielä pelastaa sulattamalla uudestaan ja lisäämällä suklaata, mutta sehän ei tietenkään auta, jos fudge tuntuu jo nyt turhan makealta. Mutta pelkästä sokerista tehty fudge tosiaan saakin olla just niin makeaa kuin miltä kuulostaa B)

    Munkin olis tehnyt mieleni lisätä turkinpippurirouhetta tuohon salmiakki-suklaafudgeeni! Sillä varmaan sais vähän salmiakkisemman maunkin, mutta mä tykkäsin kyllä ihan hirvittävästi jo tästä ensin tekemästäni versiosta :)

    VastaaPoista
  8. Jos tekee mieli salmiakkisempaa elämystä, kannattaa osa (tai koko määrä) vedestä korvata Haganolin Salmiakkimikserillä ;) Ainakin tämän ohjeen (http://haganol.fi/reseptit/jalkiruuat/salmiakki-suklaatryffeli/) perusteella mikseri kestää kiehauttamisenkin hyvin, eikä minun fudgeenikaan makuvirheitä eksynyt. Salmiakkisuklaatakin lisäsin fudgeen myöhemmin, vaikka massa kiltisti kovettuikin. Uusi lämmitys kuitenkin paransi rakennetta, koska ilmeisesti "keitin" ensimmäisellä kierroksella niin miedolla lämmöllä, ettei sokerikaan kunnolla sulanut ja karamellisoitunut, vaan neste yksin haihtui massasta.

    Täytyy vielä kokeilla salmiakitontakin versiota, sillä vaarallisena keittäjänä aloitin tietenkin heti omasta sovelluksesta, joka voi potentiaalisesti mennä pieleen :D Fudgen säilyvyys tosin on järkyttävän huono, sillä se tuntuu haihtuvan jäljettömiin huonosti vartioidusta jääkaapistamme...

    VastaaPoista
  9. Kiitos vinkistä! Tykkäsin kyllä tästä fudgesta just tällaisenaan enkä itse salmiakkisempaa makua kaipaa, pieni salmiakin vivahdus riittää :D Mutta aloin jo miettimään, mihin kaikkeen muuhun tuota voisi käyttää... B)

    Fudgemassa täytyy tosiaan kunnolla kiehuttaa, jotta kondensoitu maito kinuskisoituu. Mutta kun liian kuumallakaan ei sais pitää niin siinä on haastetta - ihmettelen, etten vielä itse ole fudgejani onnistunut pilaamaan! :D

    Mä olen nyt ovelana heittänyt osan fudgeista pakastimeen - sieltä niitä ei tajua muut kuin minä käydä hakemassa ;D Ei sillä, että ne sielläkään säilyisivät...

    VastaaPoista
  10. Tein tällä ohjeella, mutta laitoin sekaan levyllisen taloussuklaata ja 1,5 desiä rommissa uitettuja rusinoita. Ja vähensin sokerin määrää n. kolmasosaan. Nam!!! Aivan huippuhyvää. Aika makeaa tosin, mutta se kai onkin tarkoitus.

    VastaaPoista
  11. Oi, kuulostaa hauskalta, vaikka itse en rommirusinoista pidäkään! :) Ja joo, fudgenhan kuuluu ollakin ihan supermakeaa, mutta siihenhän näiden herkkuus vähän perustuukin :D Mutta kiva tietää, ettei koostumus kärsi, vaikka sokerin määrää vähentäisikin.

    VastaaPoista