10.5.2011

MunajuustoTai piimäjuusto tai uunijuusto. Tupun tupa -blogista bongasin alkujaan paistettavan version tästä juustosta. Itse olen aiemmin tehnyt kotijuustoa samankaltaisella ohjeella, joten kuvat onkin härskisti kopioitu suoraan sieltä :D Käytin siis tuota omaa reseptiäni muuten, mutta valuttamisen jälkeen maltoin vielä mieleni ja laitoin juuston hetkeksi uuniin.

Mä olen tottunut syömään tätä paistamatonta versiota "kotijuusto" -nimellä ja mä olen nähnyt myös paistettavia "uunijuustoja", mutta sitä en ennen tiennyt, että paistettavankin voi tehdä tällä ihan samalla ohjeella :D Olikin näppärää.

Itse saatoin tykätä ehkä enemmän paistamattomana tästä, mutta kun aina pikkukattilallani juustoni teen kahdessa erässä pikkujuustoiksi niin kivahan se toinen on paistaa sitten :) Alla olevalla reseptillä siis joko yksi iso juusto tai sitten kaksi kuvien mukaista pikkujuustoa.

2 l maitoa
1 l piimää
4 munaa
2 tl suolaa
(+ 1 kananmuna voitelemiseen)Kuumenna maito varoen vähintään 4 l kattilassa kiehumapisteeseen.Sekoita piimä ja munat erikseen ja valuta seos ohuena nauhana kuumaan maitoon huolellisesti sekoittaen.

Kuumenna seos uudestaan kiehumispisteeseen ja nosta syrjään liedeltä. Älä sekoita enää vaan anna heran erottua puolisen tuntia rauhassa kirkkaaksi.Tee juustomassaan pieni reikä ja kaada massa varoen sideharsolla vuorattuun siivilään tai erilliseen juustokehikkoon. (Suodatinpusseillakin pitäis onnistua, mutta vähän hankalaa oli :D )Mausta massa suolalla.Peitä juusto ja nosta päälle kevyt paino, esim. lautanen.Anna juuston valua viileässä yön yli.

Valmis juustomassa, josta yön yli valuttamisen sijaan on ainoastaan paineltu enimmät nesteet pois:Kumoa juusto uuninkestävälle alustalle ja voitele kananmunalla. Pane juusto uuniin 250 asteeseen ja anna ruskistua kauniin väriseksi. (Meidän uunilla noin 10 minuuttia.)^ Valuttamatta paistettu uunijuusto tehtynä puolikkaalla annoksella. Valuttamatta jättämisestä kärsii siis lähinnä ainoastaan juuston ulkonäkö :) Tietysti myöskään koostumus ei ole aivan yhtä tiivis kuin kunnolla valutetussa, mutta makuun tämä ei vaikuta.

----

Ostoslista:

Arla Ingman täysmaito - 0,87 € / l
Valio Gefilus piimä - 1,37 € / l
Rainbow isot kananmunat - 2,15 € / 15 kpl


Yhteishinta: 3,80 € / 1 iso tai 2 pientä juustoa

2 kommenttia: