![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqIVD7heFVMyDXcq0ksCbrdcG77SAdjZ1dgrEY6qYO02g1VYVRXcnAyI8Ggf5dwPTN87Hi-Ey6yk9eFe8gqCGOBJHv4Do5WRhkL7ob_ixrd4lErxB5Myjuq10OFeet3qrOuza3x-Lc3kjh/s400/Kuva+179.jpg)
Tai piimäjuusto tai uunijuusto. Tupun tupa -blogista bongasin alkujaan paistettavan version tästä juustosta. Itse olen aiemmin tehnyt kotijuustoa samankaltaisella ohjeella, joten kuvat onkin härskisti kopioitu suoraan sieltä :D Käytin siis tuota omaa reseptiäni muuten, mutta valuttamisen jälkeen maltoin vielä mieleni ja laitoin juuston hetkeksi uuniin.
Mä olen tottunut syömään tätä paistamatonta versiota "kotijuusto" -nimellä ja mä olen nähnyt myös paistettavia "uunijuustoja", mutta sitä en ennen tiennyt, että paistettavankin voi tehdä tällä ihan samalla ohjeella :D Olikin näppärää.
Itse saatoin tykätä ehkä enemmän paistamattomana tästä, mutta kun aina pikkukattilallani juustoni teen kahdessa erässä pikkujuustoiksi niin kivahan se toinen on paistaa sitten :) Alla olevalla reseptillä siis joko yksi iso juusto tai sitten kaksi kuvien mukaista pikkujuustoa.
2 l maitoa
1 l piimää
4 munaa
2 tl suolaa
(+ 1 kananmuna voitelemiseen)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5v66FTh_Z-BJpk6QpZvyEWikMdrJzrnxL7Jx8ha6EWn0Nfh_qKQzij849E6KDWGzKULZLx_v85CMsLz86Q8zPkANtAAGtL0y1G7W1pAnDBx7KRcGXdGxZjuN0fhzrTv9I38F6zd1kkv8/s200/Kuva+004.jpg)
Kuumenna maito varoen vähintään 4 l kattilassa kiehumapisteeseen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhht621AtLvfHJ3DC3SJZL4Ob76azpZPvKvQGCBSEJXGsflC8F29_eezsh7lHx2TYpWcaNXagyl1dBLnJcgJn1zoT5lBN08XCXrykFzy5p-Lxu1H4eWu9iG_Wn86L2t76WlTTRjuvaboBg/s200/Kuva+013.jpg)
Sekoita piimä ja munat erikseen ja valuta seos ohuena nauhana kuumaan maitoon huolellisesti sekoittaen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWBxeyXwOaBOI4BWzfKSfMFBU52s14hwBX0GOCilp3q_FgjwbKGAfzjP-hA6cUVkbxP0Aa48mKIrO3__WeiT-_1_6ikdEyTBpN7oQXZ1ZGCYyw5_CoOaGO9cPO-lsiEvCGC9VtEq_2pKM/s200/Kuva+021.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjikKg6TbBHbnUc5uiugvf6BVRNNX59cMJFVNWEJgkda_lHSOrTqJoKG372At3ZgHv7xntv2-2wApr7wX_k0kRmOSE9wnmD5IxVvrxkRhgrA89xDl-Kq8R_wLE42vG3rl9YLEhHrz03Awo/s200/Kuva+022.jpg)
Kuumenna seos uudestaan kiehumispisteeseen ja nosta syrjään liedeltä. Älä sekoita enää vaan anna heran erottua puolisen tuntia rauhassa kirkkaaksi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYkkvNTISGu-xeePB4IMAm4IRehOzdmbayTjEaGhbhoxFNiWyXtf_X0Ls9uo5TlI-S5U_Mb-AyRVh5wLeWDew8F2-kl3hl-zepuswMAlIRIcGXhedmz0NVTMss9XFgdGJCVahHMURFwmA/s200/Kuva+037.jpg)
Tee juustomassaan pieni reikä ja kaada massa varoen sideharsolla vuorattuun siivilään tai erilliseen juustokehikkoon. (Suodatinpusseillakin pitäis onnistua, mutta vähän hankalaa oli :D )
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjag-zTlABBy9M0W5kRr4NNC3qPcUbwWpO65m7HZMrW0UnojRaoGqVlbSOl2AyC8qB2gGqS5HP1mZ6hJpuNclf2l2dfJDqFvIg_sM5tDpb-kp_-nL-O0hpmA7wjGH7Zeh5636T3NbXkhjM/s200/Kuva+063.jpg)
Mausta massa suolalla.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiioQp-XmNzYJs19vxl9JkSyuw8ha6OljCmntFlafppes4vmObYRsm4SyIEBwV0k_PqcQMXolzsQVQjuLCpwntG_84koiTMGarY1af1kopnMLIo2nlhpSjmqUZEm2FWY51TCjVat6iNQ7A/s200/Kuva+104.jpg)
Peitä juusto ja nosta päälle kevyt paino, esim. lautanen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOmr-8JQnxnWlSERc9yC9nbcZZf71GG8lGiEF4PYmQ2R-nvTWJ3-O3-tUci-UUiTjkVfe55V5D2xvN2MwlgWGW2jiE24irrAKtlMNS2wKbEwojEFbErKOv-fOhP20EXhDWPaaAuQ2T-D8/s200/Kuva+113.jpg)
Anna juuston valua viileässä yön yli.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDGyYAALM4Ex6uPqXOx9U-kMjnLOnLptuz8sPYKCGZw0pPmwKs8nmN1ZkdW6fMCgmIi3PZuh7H9deYgvxX2yrjzr1veEBCV6ZNVfDMyTNFVPFGaSKir_qLPkhoZIjYGq2LcGmzDMbIshw/s200/Kuva+127.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjmmw9EbW-J0_DgUbnNXswGMf1hRlfvJC7nwHalBJcMMj8FBLeNebznqQlsuS8E9Sm__wgYKOPd3mpkoAfBrj3YY87b-P5dtJ24ioZuTcW_jNkVRWsWWaxyPnr1VawsMjzaBIIYiiUD1E/s400/Kuva+559.jpg)
Valmis juustomassa, josta yön yli valuttamisen sijaan on ainoastaan paineltu enimmät nesteet pois:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwyh8PPgDH19zHosrVQMWe1P54v4sNqa8tC-Ve_5MrqtLorsKaMGVsOL4uFmj04u6ZM5pOR41jfFM7sL8H4mqzPspyKJtD7hiPcOw3qghyphenhyphenYXj6gQ0yhQwvhLblGFkewy-JdyH7MA3JhpIK/s200/Kuva+156.jpg)
Kumoa juusto uuninkestävälle alustalle ja voitele kananmunalla. Pane juusto uuniin 250 asteeseen ja anna ruskistua kauniin väriseksi. (Meidän uunilla noin 10 minuuttia.)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhB2IH6H8EhKU4mqrHqnULe1rb6AidNXytM7YBAkd3HC-2Sgp1CUuzc6TZDr9Blod-mZkeN9elg0P37rAhACIbqlRKIBb-_IDQ-nDl9MErL5HwYI2IWKEQWoA4e14CIShH_WsAHTi58DsVk/s200/Kuva+171.jpg)
^ Valuttamatta paistettu uunijuusto tehtynä puolikkaalla annoksella. Valuttamatta jättämisestä kärsii siis lähinnä ainoastaan juuston ulkonäkö :) Tietysti myöskään koostumus ei ole aivan yhtä tiivis kuin kunnolla valutetussa, mutta makuun tämä ei vaikuta.
----
Ostoslista:
Arla Ingman täysmaito - 0,87 € / l
Valio Gefilus piimä - 1,37 € / l
Rainbow isot kananmunat - 2,15 € / 15 kpl
Yhteishinta: 3,80 € / 1 iso tai 2 pientä juustoa
Ihan tulee vesi kielelle.
VastaaPoistaNo niinpä! Onneksi tätä on melko helppo tehdä :D
VastaaPoista