23.1.2011

Omena-kanelijuustokakku



Tää on vähän näitä joulukakkuja vielä, mutta kylläpä vaan hyvin maittaa mulle edelleen :D Vielä lisää jouluisuutta kakku sai Luumu-juustokakusta napatusta keksipohjasta, mutta eipä haittaa, kun se vaan on niin ihanaa. Tää juustokakku oli muutenkin paljon parempaa kuin tuo luumuversio!

Vaniljavanukaskiilteeseen hauskan idean löysin Sosulin suloisuudet -blogista. Mulla ei nyt kreemijauhetta kotona ollut, joten tein vähän yksinkertaisemman kiilteen. Mun olis vähän tehnyt mieleni laittaa tuota vanukasta täytteeseenkin, mutta päädyin lopulta kuitenkin oikomaan mahdollisimman paljon ja lisäsin vaan ihan perusjuustokakkuohjeeseen sen marmeladin. Melkoisen makea tästä kakusta tuli silti :) Tuo käyttämäni Ehrmannin vaniljavanukas ei edes ole aivan yhtä äkkimakeaa kuin monet pikkupurkeissa myytävät "lasten vanukkaat".

Omena+kaneli+vanilja on täydellinen yhdistelmä! Itse yleensä tykkään leikattavan jämäköistä juustokakuista, mutta tähän laitoin liivatetta hieman maltillisemmin, jolloin kakku jäi ihanan pehmoiseksi. Tällä reseptillä juustokakun pohjakin jää pehmeäksi, joten mielestäni siihen sopi pehmeämpi täytekin. Kiilteen tekeminen mua hieman arvelutti, mutta tuo kermainen kiille lopulta viimeisteli koko pehmoisen kokonaisuuden.

Pohja:
15 kpl (reilu 200 g) Digestive-keksiä
0,5 dl sokeria
1,5 tl kanelia
60 g voita
0,5 dl vahvaa kahvia

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl kuohu- tai vispikermaa
150 g (0,5 prk) Dronningholmin omena-kanelimarmeladia
2 rkl kuumaa vettä
3 liivatelehteä

Kiille:
0,5 dl kuohu- tai vispikermaa
1 dl vaniljavanukasta
2 rkl kuumaa vettä
2 liivatelehteä



Murskaa keksit, sulata margariini, keitä kahvi ja sekoita kaikki pohjan ainekset huolellisesti keskenään. Painele keksiseos tasaiseksi leivinpaperilla peitetyn irtopohjavuoan (kuvien vuoka 24cm) pohjalle.



Laita täytteen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.



Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi.



Sekoita maustamaton tuorejuusto ja omena-kanelimarmeladi tasaiseksi seokseksi.





Kuumenna tilkka vettä, puserra liivatteista ylimääräiset vedet pois ja sulata liivatteet kuumaan veteen.



Lisää liivateneste täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.



Sekoita varovasti kermavaahto muuhun täytteeseen.





Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta.





Nosta kakku jääkaappiin ja anna hyytyä pari tuntia.



Kun kakku on jähmettynyt, valmista kiille.

Laita kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahtoon vaniljavanukasta makusi mukaisesti (mulla se 1 dl).





Sulata liivatteet kuumaan vesitilkkaan ja sekoita liivateneste kiilteeseen.

Kaada vanukaskiille hyytyneen kakun päälle ja levitä tasaisesti.





Laita takaisin jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.

Irrota kakku vuoasta pyöräyttämällä veitsellä varovasti kakun ympäri ennen vuoan poistamista.



----

Ostoslista:

LU Digestive - 1,58 € / 400 g
Rainbow kidesokeri - 0,85 € / kg
kanelijauhe - 1,12 € / 38 g
Sunnuntai leivontamargariini - 1,48 € / 500 g
Euro Shopper pikakahvijauhe - 3,04 € / 200 g

Kraft Philadelphia Original - 1,79 €
Flora Vispi - 0,99 €
Dronningholm omena-kanelimarmeladi - 0,99 € / 300 g
à la Meira liivatelehti - 1,29 € / 10 kpl

Arla Ingman kuohukerma - 0,99 €
Ehrmann Vanilla Pudding - 1,81 € / 750 g


Yhteishinta: 5,40 €

5 kommenttia:

  1. hei tein eilen sen sun amerikkalaisen suklaajuustokakun (vai mikä sen nimi olikaan :D) ja siitä tuli muuten hyvä MUTTA se piti sitten loppujen lopuks heittää roskiin, kun en vaa saanu kahen yrityksenkää ja vaikka millä teräaseilla uhittelun jälkee sitä liukeemaan siihen veteen, joten se täyte oli sitten ihan täynnä liivatesuikaleita :( noh, harjottelu tekee mestarin.

    VastaaPoista
  2. Taas näitä juustokakkuja, herkkuva :P mä ajattelin ensi viikonlopuksi tehdä elämäni ensimmäisen juustokakun, osaatko suositella mikä olis aloittelijalle idioottivarma ohje? Makuna ajattelin ehkä jotain (valko)suklaa ja/tai mustikka.. Ehdotuksista kiitollisena! :)

    VastaaPoista
  3. marie: No voi kurja! :( Juustokakkujen kanssa joskus tosiaan saattaa käydä niin, että täyte jää paakkuiseksi, vaikka olis liivatteet sulamaankin saanut - mullakin vaati aika monta yritystä ennen kuin onnistuin enkä vieläkään tiedä mitä tein väärin :D

    Jos liivatteen liukeneminen on ongelma jo ennen täytteeseen lisäämistä niin liivatenestettä voi hetken lämmittää lisää hellalla/mikrossa! :) Tuossa vaiheessa yleensä kyse on ihan siitä, ettei liivatteet liukene, jos neste ei ole tarpeeksi kuumaa.

    Luumukka: Oo, mahtavaa! Juustokakut on niin parhaita ♥

    Idioottivarmoja on paistettavat juustokakut. Mun ensimmäinen juustokakkuni ikinähän oli tuo New York Cheesecake :) Reseptiä en osaa suoraan antaa, mutta tuollakin yhdistelmällä varmasti löytyy. (Olethan jo katsonut "tiedät kyllä mistä"? ;) )

    Hyydytettävistä en tiedä onko ainutkaan liivatetta sisältävä täysin varma :D Mutta niistäkin kannattaa valita ensimmäiseksi joku ihan peruskakku, joka sisältää mahdollisimman vähän vaiheita, jolloin saa keskittyä yhden vaiheen tekemiseen kerrallaan. Hyydytettävätkin juustokakut on tosi helppoja tehdä, jos vaan liivatteen kanssa onnistuu :)

    VastaaPoista
  4. Awww, ihanan näköinen kakku :). Kuulostaa tosi hyvältä toi sun pohja!

    VastaaPoista
  5. Joo, toi pohja on ihanaa! ♥ Ja sopii tähän täydellisesti :)

    VastaaPoista