26.11.2010

Piparimuffinit



Joulunmakuinen ja tosi yksinkertainen resepti! :)

Jälleen blogin tavoitteena pitää asiat yksinkertaisina ja välttää niin ruoka-aineissa kuin valmistusmenetelmissäkin kaikkea turhan omituista. Näihin piparimuffineihin tulee kondensoitua maitoa, jota vielä jokin aika sitten sai kiven alta kaivaa. Nyt kondensoitu maito on kuitenkin tosi hyvin yleistymässä kauppojen valikoimiin ja itsekin tätä ostin jo pienen valikoiman lähikaupastamme :) Löytäminen voi olla vielä vähän hankalaa, koska tuntuu, että tuo vasta hakee omaa paikkaansa kaupoissa. Yleensä tuo on ollut omana hyllynään jossain hyllyn päädyssä, joskus löytyy muiden lämpimässä säilyvien maitotuotteiden luota tai sieltä, mistä kookosmaitokin, joskus säilykehyllystä tai sieltä, missä on muutkin "ulkomaiset tuotteet", joskus leivontahyllystä.

Piparkakkumauste löytyy ihan maustehyllystä, mutta sen voi korvata vastaavalla määrällä "piparimausteita" eli pomeranssia, kanelia, neilikkaa ja inkivääriä. Pomeranssin tilalla saattaa myös olla kardemumma, mutta se saa mun makuun muffinit maistumaan liikaa pullalle :P

Useimmissa näkemissäni resepteissä on käytetty keitettyä kondensoitua maitoa ja sitä myydäänkin joissain kaupoissa myös valmiiksi keitettynä (Caramel tms. nimellä). Tähän reseptiin maitoa ei kuitenkaan tarvitse keittää vaan se lisätään juoksevana taikinaan! :) Kondensoitua maitoa löytyy sekä sokeroituna että "originalina" ja leivontaan yleensä käytetään sitä sokeroitua, joka käsittääkseni usein on halvempaakin.

Eihän nää muffinit aivan pipareille maistu, mutta tosi kiva joululeivonnainen silti. Paistaessa nää paisuu ihanan muhkeiksi. Tästä annoksesta saa 12 isoa muffinia, mutta kun itselläni ei ollut kotona kuin ihan pieniä vuokia ja sitten noita Brunon Retro -vuokia niin tein sitten 9 jättimuffinia. Aivan valtavia yhden ihmisen annokseksi! :D

Resepti löytyi Ruokalasta :)

4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl piparkakkumaustetta (pomeranssi, kaneli, neilikka, inkivääri)
2 tl leivinjauhetta
2 dl (n. 125 g) kuivattuja hedelmiä (esim. aprikooseja tai luumuja)
3 kananmunaa
100 g sulatettua voita tai margariinia
1 prk (n. 400 g) kondensoitua maitoa (sokeroitu maitotiiviste)

Paistaminen 200 asteessa n. 15 minuuttia.



Täsmäkuva kuivatuista hedelmistä ja piparkakkumausteesta.



Mun käyttämäni kondensoitu maito, sama purkki molemmilta kyljiltään. Muitakin valmistajia toki löytyy.



Ja maitotölkki vielä avattuna:



Sulata 100 grammaa voita/margariinia.



Pilko 2 desiä kuivahedelmiä pienemmäksi.



Sekoita 4 dl vehnäjauhoja, 1 dl sokeria, 2 tl piparkakkumaustetta, 2 tl leivinjauhetta ja kuivahedelmät keskenään.



Lisää 3 kananmunaa, sula margariini ja tölkki kondensoitua maitoa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.





Lusikoi taikina muffinivuokiin.



Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.



----

Ostoslista:

Sunnuntai erikoisvehnäjauho - 0,79 € / 2 kg
Rainbow kidesokeri - 0,85 € / kg
à la Meira piparkakkumauste - 1,10 € / 24 g
X-tra leivinjauhe - 1,03 € / 225 g
Rainbow kuivatut sekahedelmät - 2,77 € / 500 g
Rainbow iso kananmuna - 2,15 € / 15 kpl
Sunnuntai leivontamargariini - 1,48 € / 500 g
Dovgan sokeroitu maitotiiviste - 2,05 € / 397 g

(Bruno Retro muffinivuoka - 4,15 € / 24 kpl)


Yhteishinta: 3,80 € / 12 kpl

4 kommenttia:

  1. Hienosti ovat kohonneet! Onpas aika veikeä ohje, herkulliselta vaikuttaa!

    VastaaPoista
  2. Tälläiseen ohjeeseen en olekaan ennen törmännyt. Voi miten herkulliseltä vaikuttaa!

    VastaaPoista
  3. Uuuu vaikuttaa hyviltä! :)Ovatko miten makeita nämä?

    Mulla on ollu kaapissa yks purkki kondensoitua maitoa jo reilu puoli vuotta odottamassa että tekisin sille jotain. :D Haluaisin kokeilla jotain banoffeeta tai vastaavaa, mutku en millään jaksa keitellä sitä purkkia jtn kolmea tuntia. :F

    VastaaPoista
  4. Melody, on kyllä aika makoisia ja entistä parempia, kun vielä kohosivatkin noin ihanasti :) Yleensä mun muffinit on aina ihan litteitä :D

    Sumi, ihan sattumalta mäkin tähän törmäsin joulunmakuisia juttuja etsiessäni. Oli kyllä tosi kiva kokeilu :)

    Henskis, ei nää mitenkään hirvittävän makeita ole, vaikka näihin tuleekin sekä sokeria että sokeroitua maitoa. Mutta semmoisia leivosmakeita tottakai :)

    Mullakin on monta purkkia odottamassa kokeiluja :D Banoffee on aivan jär-jet-tö-män hyvää!! <3 Mä olen kanssa vaan liian laiska tekemään. Mutta kondensoidun maidonhan voi tehdä mikrossakin ;) Se tosin saattaa vaatia vähän harjoittelua :D Mä ostin meidän lähikaupasta 90 grammaisia pikkupurkkeja ja olen niitä herkutellut ihan sellaisenaan tai pikkujälkkäreinä.

    Mutta joskus kun olet illan kotona niin heität purkin kattilaan ja keittelet valmiiksi niin ei tartte sitten kakkua tehdessä sitä enää odotella :) Kondensoitu maitohan säilyy samalla tavalla keitettynä kuin keittämättömänäkin ja näin mä aattelin tehdä. Tai ostaisin valmiiksi keitettyä, jos vaan jostain löytäisin xD

    Tai sitten tosiaan testaat jotain tämmöistä, johon ei tartte keittää :D Tää oli siinä mielessä ihanan helppo, mutta eihän se kondensoitu maito lopullisissa muffineissa sitten juuri maistu :P

    VastaaPoista