14.6.2011

Key lime pie - limettipiiras



Taas yksi herkku, jonka tekemistä oli suunniteltu jo kauan! Tästä liikkuu blogeissa montaa erilaista versiota, mutta tartuinpa nyt itsekin tähän mm. Uneliaan kokin blogista löytyneeseen Amerikan parhaat piiraat -kirjan reseptiin.

Mä en tiedä, mikä olis ollut se aito ja alkuperäinen versio. Paistettava kai, koska tähän kuuluisi myös marenkipinta. Tästä löytyy myös liivatteella hyydytettävä versio, joka on siinä mielessä turha, että piiras hyytyy kyllä ilman liivatettakin kondensoidun maidon reagoidessa limen happoon. Suomessa kananmunat ovat sen verran turvallisia, että niitä voi syödä paistamattakin, mutta ilmeisesti piiraan paistaminen liittyy tähän. Itse en piirasta enää pakastimeen laittanut, hyvin riittää jääkaappikin. Versioita on monia, mutta eipä se kai niin tarkkaa ole, kun Suomesta ei taida vaadittavaa "key lime" -lajikettakaan saada.

Koostumus tässä on ihanan pehmoinen ja maku raikas. Meillä miehen makuun oli kuulemma liian kitkerää, mutta itse kyllä tykkäsin. Ei ehkä täysin kaiken kuulemani hehkutuksen vertaista, mutta todella hyvää kuitenkin.

Pohja:

3,5 dl murua Digestive-kekseistä (Itse käytin keksejä 200 g tavalliseen piirasvuokaan.)
1 dl (100 g) sulatettua voita tai margariinia
(1 rkl sokeria)

Täyte:

5 keltuaista
1 tlk (400g) kondensoitua makeaa maitoa (sokeroitu maitotiiviste)
1 dl limeteistä puristettua mehua (n. 4-5 limen mehu)
1 rkl raastettua limetinkuorta

(Koristeluun: kuohukermaa, tomusokeria, limetti ohuina viipaleina tai ohuiksi suikaleiksi leikattu limetin kuori)



Murskaa keksit ja sulata voi. Valmista murupohja sekoittamalla ainekset keskenään.



Painele vielä lämmin seos tiiviisti piirasvuoan pohjalle ja reunoille. (Kuvien vuoka 26 cm.)





Paista uunin keskitasossa 150°C:ssa 10 minuuttia, anna vuoan jäähtyä. Nosta uunin lämpö 175°C:een.

Raasta ruokalusikallinen kuorta ennen limejen halkaisemista. (Pese limet ensin huolellisesti ja varo raastamasta joukkoon valkoista kuoriosaa.)



Puserra mehu.



Erottele keltuaiset valkuaisista. (Kuvassa rikottu kananmuna kädelle, valkuaiset valutettu sormien lomitse toiseen kulhoon ja puhdas keltuainen kipataan piiraassa käytettävään kulhoon.)





Vatkaa keltuaisia puhtaassa kuivassa kulhossa sähkövatkaimella, kunnes ne muuttuvat kuohkeammiksi ja sakeammiksi.



Lisää tiivistemaito ja vatkaa edelleen, kunnes seos sakenee.





Lisää limettimehu ja -kuoriraaste.



Kaada seos piirasvuokaan.



Kypsennä 175 asteessa n. 10 minuuttia (uunin keskitasossa) ja anna jäähtyä.



(Tässä vaiheessa alkuperäinen ohje kehottaa laittamaan vuoan pakastimeen vähintään kolmeksi tunniksi. "Täytteen tulee olla kiinteä, muttei kovaksi jäätynyt." Piiras tulisi sitten ottaa pakastimesta esiin 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.)

Nosta jäähtynyt piiras jääkaappiin yöksi tai vähintään muutamaksi tunniksi. Tarjoile piiras viileänä.

Vatkaa halutessasi kerma ja tomusokeri vaahdoksi ja koristele piiras kermavaahdolla. Voit käyttää koristeluun myös limetinviipaleita tai -kuorisuikaleita.



----

Ostoslista:

LU Digestive - 1,58 € / 400 g
Arla Ingman meijerivoi - 2,48 € / 500 g

Rainbow isot kananmunat - 2,39 € / 15 kpl
Markomilk makeutettu kondensoitu maito - 1,99 € / 397 g
lime - 0,80 € / 4 kpl (2,89 €/kg)


Yhteishinta: 4,90 €

10 kommenttia:

  1. Tätä pitäisi kyllä kokeilla, mutta ensin pitäisi löytää ratkaisu siihen, millä voi korvata tiivistemaidon - se kun on laktoosipitoista eikä mies voi syödä sitä. Tai sitten syön piiraan sikamaisesti ihan yksin. :>

    VastaaPoista
  2. Kiitos tosi paljon vaihekuvista! Tykkään ihan hirveästi lukea ruokablogeja joissa on paljon kuvia myös tekovaiheista - suomeksi näitä blogeja on liian vähän. Keep up the good work!

    VastaaPoista
  3. Nox: Kannatan ehdottomasti jälkimmäistä! :D Tähän toi tiivistemaito kuuluu aika oleellisesti jo maunkin puolesta, mutta en kyllä muuten ole kovin tarkkaan perehtynyt mikä tuon "hyytymisreaktion" limen kanssa sitten lopulta aiheuttaa.

    Inna: Kiitos palautteestasi! :) Itsekin tykkään eniten blogeista, jotka hieman avaavat taustaa ruoan päätymisestä lautaselle :D

    VastaaPoista
  4. Oi miten hyvän näköistä! Tätä täytyy kokeilla :)

    VastaaPoista
  5. Tää on kyllä taas yks niitä reseptejä, joita kaikkien raikkaan ja makean yhdistelmästä pitävien kannattaa kokeilla :)

    VastaaPoista
  6. Nyt tuli tehtyä. Kokeilin tuota alkuperäisen ohjeesi mukaista pakastamista paistamisen jälkeen, koska halusin päästä syömään samana päivänä. Se oli huono idea, sillä pohja jäätyi niin, että sitä ei saanut leikattua edes hetken sulattelun jälkeen. Pelkkä täyte lähti irti ja pohja jäi vuokaan, josta sen sai raaputettua irti murunen kerrallaan kasaksi lautaselle täytteen viereen. Näytti aika onnettomalta mössöltä. Maku oli kyllä hyvä, ja laitoin loput piirakasta jääkaappiin. Seuraavana päivänä se olikin sitten paljon parempi. Aion tehdä uudestaankin.

    VastaaPoista
  7. No niin, mä mietinkin, että miten se pakastaminen lopulta toimii! Ajattelin koko piiraan jäätyvän jo tuossa kolmessa tunnissa liikaa, mutta hyvä tietää, että pakastaessa syntyy vielä tuo pohjaongelmakin. Kiitos hyödyllisestä palautteesta! :)

    Ja mä itsehän tosiaan jäähdytin piiraan ensin huoneenlämmössä ja sitten pidin jäähtynyttä piirasta ehkä kaks tuntia jääkaapissa ennen ensimmäistä maistamista :) En mä oikein tiedä tekikö pidempi säilytysaika tuolle oikein mitään :P Kunhan piiras on kylmää niin hyvää on :D

    VastaaPoista
  8. Heips! Löysin blogisi muutama päivå sitten ja oli niin monta hyvän näköistä reseptiä, että tuli ihan vaikeus päättää mitä ensin kokeilisi! Päädyin sitten tähän piirakkaan ja voi jummi miten hyvää! <3 Laitoin limeä asteen verran vähemmän kuin sinä ja ei kukaan ainakaan kirpsakkuudesta valitellut, kolmevuotias poikani varsinkin hullaantui tähän täysin! :) Kiitos selkeistä ohjeista T.Aloitteleva jauhopeukalo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Kiva kuulla, että blogista löytyy mieluista valinnanvaraa! :) Ja hieno juttu, että sait limen määrän säädettyä itsellenne sopivaksi niin, että lapsellekin maittoi :D

      Poista
  9. Löysin ohjeen, jossa tuo maito korvataan käyttämällä 4dl löysäksi vaahdotettua vispikermaa johon lisätäön 1dl sokeria.
    Paistoin piiraan ja nyt se on sellaista "hyllyvää" käykö samoin tuon maidon kanssa, että täyte hyytyy sitten pikkuhiljaa?

    VastaaPoista