17.11.2011

Porkkanakakku



Osittainen "lukijatoive" tämä :D Multa jo jonkin aikaa sitten kysyttiin porkkanakakkureseptiä, mutta sen toteuttaminen pääsi taas vähän venähtämään. Itsekin oman lempireseptini löysin vasta tänä kesänä, vaikka huonoa porkkanakakkua en tokikaan tehnyt sitäkään ennen ;) Tässä siis paras porkkanakakkuni, lisäksi resepti on munaton.

Hyvän porkkanakakun vaatimuksiin mielestäni kuuluvat fariinisokeri (tai muu tumma sokeri) ja ennen kaikkea se, että sitä porkkanaa laitetaan reilusti. Kakku itsessään saisikin mielellään olla mehevä ja makea, ja juuri tällaisen reseptin satuin löytämään Ruokahommia -blogista Porkkanakakkujen kuningatar -nimellä (alkuperäinen resepti Lettupannu -blogista).

Jos vaan porkkanat viitsii raastaa niin tämä resepti on todella helppo. Vaikka kakkuun ei tule kananmunaa eikä aineksia muutenkaan vatkata kuohkeiksi niin valmis kakku on silti oikein mehevää :)

Tämä on mulle se Täydellinen Porkkanakakku, parempaa saatte etsiä ;D Kuorrutetta oli tarkoitukseni laittaa "oikeaoppisesti" vain kakun päälle, mutta enhän mä taas muistanut, että alla oleva kuorrute on jo tuplattu annos :P Tästä taikinamäärästäkin tosin saa sen verran muhkean kakun, että kuorrutetta saakin olla reilusti joko kakun sivuillekin levitettynä tai sitten kakun väliin laitettuna.

Taikina:

4,5 dl hienoksi raastettua porkkanaa
3,5 dl fariinisokeria
2 dl rypsiöljyä
1,5 dl maitoa (tai vettä)
5,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja (tai maissitärkkelysjauhoja)
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
2 tl kanelia, tai 1 tl neilikkaa ja 1 tl kanelia



Kuorrute:

200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g margariinia
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
n. 2 tl sitruunamehua



Koristeluun esim. tummaa suklaata tai Wiener Nougat -rouhetta.

Paistaminen 175 asteessa, noin 45 minuuttia.

Voitele ja jauhota kakkuvuoka. (Kuvan vuoka 23 cm.)



Raasta porkkanat raastimen pienellä terällä ja mittaa, että raastetta tulee 4,5 dl melko tiiviiksi puristettuna. (Noin 5 isoa porkkanaa.)



Sekoita yhdessä kulhossa fariinisokeri, öljy ja maito.





Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään.





Lisää kuivien aineiden joukkoon neste.







Lisää vielä raastetut porkkanat ja sekoita tasaiseksi.





Kaada taikina vuokaan.



Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. ( - Kannattaa taas kokeilla vaikka hammastikulla kakun kypsyyttä. Meidän uunilla/vuoalla paistoaika oli taas yli tunnin.)



Anna kakun jäähtyä kokonaan ja kuorruta. Jos et tarjoile kakkua heti, kannattaa kuorrute tehdä vasta myöhemmin. ( - Kakun voi myös leipoa valmiiksi pakastimeen ja kuorruttaa vasta juuri ennen tarjoilua.)



Sekoita kuorrutteen aineet esim. sähkövatkaimella tasaiseksi levitteeksi. ( - En tätä taas kuvatessa muistanut tehdä, mutta margariini kannattaa ottaa huoneenlämpöön pehmenemään jo hyvissä ajoin ja vatkata notkeaksi ennen muiden aineiden lisäämistä, jotta rasva sekoittuu muihin aineisiin tasaisesti. Ja sitruunaa saa mun makuuni laittaa reilummin :D )





Levitä kuorrute kakun päälle. ( - Levitin ihan vaan nuolijalla enkä yrittänytkään pintaa tasoittaa, sillä porkkanakakun kuorrutteen pitää olla paksu ja myös näyttää siltä ^_^ )



Koristele. ( - Useissa porkkanakakkuresepteissä näkee pähkinää tai mantelia, jota en oman kakkuni sekaan halua. Kuitenkin koristeluun käyttämäni Wiener Nougat -rouhe sopi kakun makuihin ihan täydellisesti ja olisin laittanut sitä reilumminkin ellei se olisi muita syöjiä häirinnyt :P )





----

Ostoslista:

porkkana - 0,79 € / kg
Dan Sukker fariinisokeri - 1,49 € / 500 g
X-tra rypsiöljy - 2,25 € / l
Arla Ingman täysmaito - 0,92 € / l
Sunnuntai erikoisvehnäjauho - 1,49 € / 2 kg
Rainbow perunajauho - 0,81 € / 500 g
X-tra leivinjauhe - 1,03 € / 225 g
ruokasooda - 0,73 € / 125 g
kaneli - 1,12 € / 38 g
neilikka - 1,75 € / 34 g

Kraft Philadelphia Original - 1,79 € / 200 g
Sunnuntai leivontamargariini - 1,55 € / 500 g
Dan Sukker tomusokeri - 1,15 € / 500 g
Meira vaniljasokeri - 1,81 € / 85 g
sitruuna - 0,29 € (1,79 €/kg)

Fazer Wiener Nougat Crush - 2,45 € / 150 g


Yhteishinta: 4,50 € (2 € + 2,50 €)

28 kommenttia:

  1. Wau!

    Tätä täytyy kokeilla!kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. On kyllä ihan mahdottoman upea kakku. Vitsi että tästä on tullut korkea! :D Porkkanakakku on yksi ehdottomista suosikeistani - ja paljon parempaa seuraavana päivänä...

    VastaaPoista
  3. Oij nam! Oliko tuo siis tuo kuvassa oleva määrä kuorrutetta? :)

    VastaaPoista
  4. Kristiina: Olepa hyvä, suosittelen tätä kyllä :)

    Melody: Joo, aika kivasti kohoaa uunissa :D Vaikka taikinamäärästä olis kyllä riittänyt isompaankin vuokaan. Harmikseni vaan käytin tähän päiväysvanhaa tuorejuustoa niin en omaani kovin kauaa voinut säilyttää, vaikka vuorokauden sentään saikin levätä ennen syömistä :P

    Paula: Joo, kuvan kakku vastaa reseptiä :) Alkuperäinen resepti on ilmeisesti jostakin keittokirjasta ja siellä on kuorrutteen määrä pienempi, mutta laitoin tähänkin nyt tuon ison kuorruteannoksen mitat, kun sillä vahingossa tein :D

    VastaaPoista
  5. Nam, tämä kakku menee meilläkin kokeiluun! Koko syksyn on tehnyt mieli porkkanakakkua, mutta en ole saanut aikaiseksi.

    VastaaPoista
  6. Viimein porkkanakakkuresepti jossa ei ole pähkinää tai mantelia!! Kiitos! Tää menee heti kokeiluun!
    Ja todella herkullisen näköinen :)

    VastaaPoista
  7. Kähmäräpälä: Jostain syystä mäkään en saa ikinä aikaiseksi, vaikka tää on näin helppo reseptikin :D Toi tuorejuusto on hankala, kun se jotenkin aina häviää kaapista juustokakuksi xD

    Ida: On kyllä herkullista :) Mä en halua mun kakkuni sekaan mitään "roskia" vaan tykkään sen tasaisen pehmeästä koostumuksesta, joten itse en ikinä ole pähkinällistä reseptiä koittanutkaan :D

    VastaaPoista
  8. 2 tl kanelia, tai 1 tl neilikkaa ja 1 tl kanelia

    onko tuo kirjoitusvirhe vai oikein? ja eikö oo yhtään muskottipähkinää (=

    VastaaPoista
  9. Ihan oikein on :) Eli 2 tl maustetta yhteensä. Mä en muskottipähkinää leivonnassa juuri käytä, vaikka kakun makuihin toki sopisikin mm. muskotti tai inkiväärijauhe.

    VastaaPoista
  10. Nam! Herkullisen näköinen porkkanakakku :-)

    VastaaPoista
  11. Kiitos! Herkullisen makuinen myös! ;)

    VastaaPoista
  12. Siis, voi ei, mitä herkkuja täältä taas löytyykään. Pitkästä aikaa tulin tänne blogiisi "herkuttelemaan" :D

    VastaaPoista
  13. Voi kiitos ihanaa, tätä mä olenkin metsästänyt kissojen ja koirien kanssa! Kiitos kiitos kiitos! Taidanpa tehdä heti viikonloppuna :P

    VastaaPoista
  14. Ole hyvä ♥ Toivottavasti tämä versio on mieluinen! :)

    VastaaPoista
  15. Lapsen synttäreille tuli tehtyä tätä ihanaa. KIitos hyvästä ohjeesta :)

    VastaaPoista
  16. Kiva juttu! Olepa hyvä vaan :)

    VastaaPoista
  17. Mulla epäonnistui jostain syystä tuo kuorrute... Tuli jostain syystä hieman juoksettuneen näköistä. Perhana. Mutta muuten onnistui ja hyvää on! Kuorrutekin maistuu herkulliselta vaikka ulkonäkö ei kauheen hyvä oo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa! :O No onpa harmi! Onneksi maku ei sentään kärsinyt! :) Joskus sitruunan happo saattaa hieman juoksettaa maitotuotteita, mutta tässä sitäkin on niin vähän, että itselläni ei riitä mielikuvitus keksimään juoksettumiselle syytä :/

      Poista
    2. Hei! Löysin reseptisi googlen kautta ja voin vain suositella! Tein kakun ja muutaman muffinsin taikinasta, että sain testata makua ennen juhlia ja varsinaista kakkua. Erinomainen! Tuli mieleeni, että tuohon taikinaan voisi lisätä myös rusinoita tms. Hyvää kyllä näinkin. Kuorrute meinas mullakin tulla löysäksi, mutta vatkasin sitä sähkövatkaajalla, niin tuli kuohkeampaa. :) loppu hyvin,kaikki hyvin. Kiitos, kun jaoit reseptisi! :)

      Poista
    3. Hei! Kivaa, että tykkäsit! :) Mä olen kyllä itsekin aivan rakastunut tähän kakkuun. Itse tykkään tästä tällaisena pehmeänä ilman pähkinää tai rusinoita, mutta hyvinhän tähän tosiaan sopisivat vaikka kuivahedelmät :)

      Poista
  18. Voiko kuorrutteeseen laittaa sitruunamehun sijasta raastettua sitruunankuorta? Siitä pitäisi tulla sama raikkaus mutta se ei juoksuttaisi lopputulosta. On totta että pitäisi luopua täydellisen valkeasta kuorrutteesta, mutta olisi ainakin pirteän raikas ulkopintakin! (pitää vain muistaa jynssätä sitruuna hycin ennen raastamista...)
    Pitää kyllä kokeilla tätä mahdollisimman pian. Ja ihanaa kun ei ole pähkinää, luulin jo ettei mistään löytyisi sellaista reseptiä! :'D

    VastaaPoista
  19. Uuhlalaa! Ihana resepti! Lisäsin pohjaan 100g mantelirouhetta, rypsiöljyn sijaan käytin kylmäpuristettua kookosöljyä ja täytteessä käytin Rainbow Mascarponea ja koristeeksi mantelirouhetta. Mielettömän hyvää! <3

    VastaaPoista
  20. Todella hyvä resepti, kokeiltu on monesti ja aina vaan tulee yhtä loistava lopputulos! Suosittelen kaikille lämpimästi :)

    VastaaPoista
  21. Hyvää tuli mutta turhan imelä minun makuuni. Eikö kuorrutetta voisi tehdä jollain muulla tavalla?

    VastaaPoista
  22. Kiitos ihanasta reseptistä , pääsee suosikkeihin! 😋

    VastaaPoista
  23. Kiitos ohjeesta kokelin tänään ja ilman perunajauhoja maku ja koostumus osu nappiin! Ihana helppo ohje ilman kanamunia! Kiitos! ❤️

    VastaaPoista
  24. Mikä on kakun korkeus?
    Taidan kokeilla ensi viikonloppuna kun tulee vieraita =)

    VastaaPoista