19.8.2011

Banoffee



Herkkujen herkku! :D Syönyt olen useasti, mutta jostain käsittämättömästä syystä sain itse tehtyä vasta nyt ensimmäisen kerran pitkän kaavan mukaan.

Multa Banoffeeta blogiin jo jokin aika sitten toivottiinkin, mutta en vaan ole saanut aikaiseksi laittaa, kun ei mun reseptini mitenkään perinteisestä poikkea :) Tai no, tällä kertaa tein "mitä kaapista löytyy" -periaatteella eikä mulla ollut Digestivejä tarpeeksi vaan korvasin keksit halpis-Dominoilla. Banoffee on jo itsessään aivan hirvittävän makea, joten siinä mielessä ne Digestivet kivasti vähän paremmin tasapainottaisivat kokonaisuutta.

Parhaimmillaan Banoffee on saatuaan hetken tasoittua jääkaapissa ja itsekin tarjosin tätä vieraille vasta seuraavana päivänä. Sitä seuraavana päivänä en enää vieraille tarjoaisi, sillä banaani ja kerma menevät herkästi huonoksi. Omien kokemuksieni perusteella vispikerma kestää säilytystä paremmin kuin kuohukerma, joka saattaa jääkaapissa vetistyä. Keksipohjan voi toki tehdä jo parikin päivää ennen tarjoilua ja jääkaapissa säilytettynä täyttää vasta juuri ennen vieraille tarjoilua. Ja itsestäänselvyys vielä eli säilyttäminen hyvin suojattuna, jotta kermaan ei tartu ikäviä makuja jääkaapista!

Kondensoitua maitoa löytyy nykyään melko hyvin jo pienemmistäkin kaupoista. Sitä saa myös valmiiksi keitettynä, mutta kondensoidusta maidosta kinuskin tekeminen itsekään ei ole vaikeaa. Itse en yleensä tee eroa mikrotetun ja keitetyn välillä, mutta pakko myöntää, että Banoffeesta kyllä tulee aavistuksen parempi, jos kondensoidun maidon malttaa rauhassa keittää. Kattilassa tehtynä kinuskista tulee aavistuksen tummempaa ja täyteläisempää, usein myös hieman paksumpaa. Kondensoidun maidon voi keittää jo hyvissä ajoin etukäteenkin, sillä se säilyy avaamattomassa purkissa keitettynä samoin kuin keittämättömänäkin. Avatussa purkissa maitoa ei saa säilyttää, mutta toiseen astiaan siirrettynä säilyy hyvänä tavallisen maidon tapaan muutaman päivän.

Ja omana lisähuomiona vielä, että jos aikoo valmistaa kinuskin mikrossa niin kannattaa mieluummin ostaa jotain muuta merkkiä (esim. Dovgan), sillä tuo nyt käyttämäni Markomilkin kondensoitu maito saattaa mikrotettaessa muuttua rakeiseksi. Itse huomasin, ettei lopputuloksen koostumus ollut aivan yhtä tasainen kuin toisen valmistajan vastaavalla, mutta muiden kertomana olen lukenut Markomilkin maidon saattavan jopa puuroutua ikävästi. Liian kauan ei tietenkään kannata mikrossa pitää muunkaan merkkisiä maitoja! :)

Pohja:

300 g Digestive-keksejä
100 g voita

Täyte:

1 prk (397 g) kondensoitua maitoa (sokeroitu maitotiiviste)
2 banaania
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria

koristeluun kaakaojauhetta



Valmista kinuski keittämällä kattilassa maitotölkkiä (etiketit irrotettuna) hiljalleen koko ajan kiehuvassa vedessä noin 3 tuntia.

Tai valmista kinuski mikrossa:

Kaada kondensoitu maito mikronkestävään korkeaan kulhoon (niin iso kuin mikroon vaan mahtuu!) ja lämmitä sitä mikrossa puolella teholla 30-60 sekunnin jaksoissa välillä sekoittaen. Tänä aikana se tiivistyy ja muuttuu kinuskiksi. Aktiivinen lämmitysaika n. 15 minuuttia, meidän mikrossa kinuski valmistuu 6-8 minuutissa.







Murskaa keksit ja sulata voi. (Kuvassa 2 pötköä tummia täytekeksejä + 100 g margariinia.) Sekoita keskenään hyvin.



Peitä irtopohjavuoan (18-22 cm, kuvan vuoka 22 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksiseos vuoan pohjalle ja osittain myös reunoille. Nosta jääkaappiin jähmettymään.





Vaahdota vaniljasokerilla maustettu kerma.



Pilko banaanit.



Levitä valmis kinuski keksipohjan päälle.



Levitä toinen banaaneista kinuskin päälle.



Peitä kakku kermavaahdolla.



Levitä loput banaanit kermavaahdon päälle ja sihtaa päälle hieman kaakaojauhetta.



Nosta valmis kakku hetkeksi jääkaappiin kylmään ja kutsu ystävät syömään!



----

Ostoslista:

Rainbow tumma täytekeksi - 1,87 € / 350 g
Sunnuntai laktoositon leivontamargariini - 1,55 € / 500 g

Markomilk makeutettu kondensoitu maito - 1,99 € / 397 g
banaani - 0,78 € (1,65 €/kg)
Flora vispi - 1,15 €
à la Meira vaniljasokeri - 1,81 € / 85 g


Yhteishinta: 6 €

5 kommenttia:

  1. Minä olen tehnyt pari kertaa pohjan suklaakaurakekseistä. NAM! Viimeksi laitoin pari ruokalusikallista maitorahkaa kerman sekaan. Se vähensi ällöfiilistä ja kakku katosi jääkaapista samantien.

    VastaaPoista
  2. Voi lääh!! Kirjekyyhkyllä palanen tänne? Mulla vieläkin banoffee tekemättä ja kondensoitu maito-purkki kaapissa odottaa. Ja mä odotan armeijaa syömään sen, koska jos teen sen meille kahdelle en kohta mahdu ovesta ulos! :D

    VastaaPoista
  3. Ruoska: Hei, kiitos kun toit tuon rahkavinkin tännekin! Täytyy tosiaan ens kerralla testata :) Vaikka kyllä tää pelkällä kermallakin hävis nopeasti useampi pala kerrallaan, kunhan oli saanut ensin kunnolla kylmetä jääkaapissa :D

    Luumukka: Nyt äkkiä kutsut jonkun kylään ja leipaiset Banoffeen! :D Täähän on tosi helppo tehdä, mutta jostain syystä mäkin olen aina onnistunut käyttämään noi purkit johonkin ihan muuhun xD

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköstä herkkua, täytyypä joskus kokeilla. On tuo kondensoitu maito vielä kokeilematta leivonnassa.

    VastaaPoista
  5. Suosittelen! Kondensoidusta maidosta saa vaikka minkälaisia herkkuja :)

    VastaaPoista