10.6.2010

Lime-juustokakku



Kakun pinta oli kauniin kirkas vaalea vihreä, mutta en saanut kakusta missään valossa, kameran millään asetuksilla muuta kuin lähinnä harmaita kuvia, joten pahoittelen salamalla raiskattua kuvaa.

Lupasin pitää taukoa juustokakuista, mutta kyllähän sen jo arvasi, miten siinä lopulta käy :P Nää on vaan niin vastustamattoman hyviä.

Tällaisen juustokakun päädyin tekemään, kun piti vieraalle keksiä laktoositonta tarjottavaa (Digestivet valmistettu tehtaassa, jossa käsitellään maitoa). Oikein hyvin toimi! Laktoosittomuuden lisäksi jätin myös kananmunan pois, mutta en niinkään ruokarajoitteiden takia kuin siitä syystä, että itse en kananmunalle näe hyydytettävissä juustokakuissa tarvetta. Plus tietysti, ettei mua juurikaan kiinnostanut alkaa noita valkuaisia vatkaaman xD Kyllähän niillä kai koostumusta hieman kakkuun olisi saanut, mutta en mitään vikaa keksi kananmunattomastakaan versiosta.

Vähensin myös hieman ainesten määrää, kun syöjiä ei ollut kuin kolme, joten kakusta tuli 24 cm vuokaan kovin ohut. Tähän nähden keksipohjakin olisi saanut olla hieman ohuempi, mutta hyvin toimi näinkin. Itse kakku maistui ihanan kirpakasti limelle olematta kuitenkaan liian kitkerää.

Alkuperäisen ohjeen otin ihanasta Kinuskikissan blogista. Sieltä löytyy valmiiksi lasketut ainesmäärät myös paksumpaan kakkuun/isompaan vuokaan. Tässä alla kuitenkin oma versioni:

Pohja:
200 g Digestive -keksejä
75 g margariinia

Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,75 dl limettimehua (n. 3 limen mehu)
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl vettä

Kiille:
3 liivatelehteä
0,5 dl limettimehua (vajaan 3 limen mehu)
0,5 dl sokeria
2 dl vettä
vihreää elintarvikeväriä



Murskaa keksit ja sulata margariini. Sekoita ne hyvin keskenään.



Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. (Aseta leivinpaperiarkki vuoan pohjan päälle ja kiristä vuoan reuna paikoilleen.)



Kaada keksimuruseos vuokaan ja painele tasaisesti vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin.



Puserra limeteistä 3/4 desiä mehua.





Laita liivatelehdet kylmään veteen.



Vaahdota kerma.



Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri ja limemehu keskenään.





Kuumenna 2 tl vettä. Purista liivatteista vesi pois ja liuota ne kiehuvan kuumaan veteen.



Sekoita liivateneste tuorejuustoseokseen.



Lisää kermavaahto ja sekoita varovasti tasaiseksi.





Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta.



Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 3 tunniksi.



Kun kakku on hyytynyt, valmista kiille. Laita liivatteet kylmään veteen ja puserra tarvittava määrä limemehua.



Sekoita limemehu, vesi ja sokeri keskenään sopivan makeaksi mehuksi.





Värjää mehu vihreällä elintarvikevärillä.



Tarkista kiilteen väri valkoista astiaa vasten.



Kiehauta mehusta noin 0,5 desiä ja liuota liivatteet siihen.



Yhdistä liivateneste lopun mehun kanssa.

Jäähdytä kiillemehu ja kaada jäähtynyt neste juustotäytteen päälle.



Nosta vielä jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.



----

Ostoslista:

LU Digestive - 1,58 €
Raisio Sunnuntai laktoositon leivontamargariini- 1,39 € / 500 g
Dr. Oetker liivatelehti - 1,29 €
Valio laktoositon vispikerma - 1,87 €
Valio Viola laktoositon maustamaton tuorejuusto - 3,15 €
lime - 1,22 € / 6 kpl
Pirkka sokeri - 0,89 € / kg
Dan Sukker vaniljasokeri - 1,75 € / 170 g
Dr. Oetker vihreä elintarvikeväri - 2,82 € / 30 ml

Yhteishinta: 8 €

(Kakusta tulee pari euroa halvempi, mikäli ei ole tarvetta käyttää laktoosittomia tuotteita.)

7 kommenttia:

  1. Ai että minkä värinen kakku. Pakkohan tätäkin on kokeilla ;)

    VastaaPoista
  2. Tuossa toiseksi viimeisessä kuvassa näkyy aika hyvin kakun väri sellaisena kuin se oli luonnossa <3 Aivan ihana. Ja Kinuskikissan sivuilla tosiaan sama kakku nätisti koristeltuna! :)

    Niin ja toki makukin oli hyvä ;D

    VastaaPoista
  3. Hmm, tein mutta mielestäni elintarvikeväristä tuli kiilteeseen pieni sivumaku? Mahtavalta kakku kyllä näyttää vihereänä ja on muuten aivan upean makuistakin!

    VastaaPoista
  4. Aijaa! :O Mä itse teen aina niin hennon vihreän kiilteen, että en kyllä ikinä ole mitään sivumakua huomannut. Mutta riippuu tietysti, että millaista väriä ja miten paljon käyttää. Mutta kiva juttu, ettei sivumaku kakkua muuten pilannut! :)

    VastaaPoista
  5. Ooh...mikä löytö :p. Ihanan näkönen ja testiin menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä menee Kinuskikissalle :) On kyllä todella hyvää kakkua tämä!

      Poista
  6. Kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä kiillettä kakun päälle eilen, koska oli syntymäpäiväni, ja se ei kyllä tällä ohjeella onnistunut :( lisäsin kiilteeseen pieniä kiwin palasia eikä kiille ole edelleenkään hyytynyt vaikka olen siihen 4 liivatelehteä laittanut. Kakku on kiilteen kanssa ollut jääkaapissa eilisillasta lähtien. En tiedä yrittäisinkö kaapia kiilteen pois ja tekisin uuden ilman kiwiä vai hakisinko kaupasta lisää liivatetta. Harmittaa tosi paljon. Muuten kakusta tulee ihan super hyvä tällä ohjeella! Itse käytän aina vadelman makuista tuorejuustoa maustamattoman sijaan ;)

    VastaaPoista