27.2.2010

Juustokakku mangokiilteellä

















Eli ihan perinteinen juustokakku, jossa lisänä mangososetta. Vaikka tässä on käytetty mangoa, niin kiilteen voi tehdä myös muista hedelmistä tai marjoista. Samoin vaihtelua saa vaihtamalla maustamattoman tuorejuuston maustettuun tai täytteen sekaan voi hulauttaa likööriä, hedelmäsosetta tai jotain muuta makua antavaa. Itse juustokakku on niin perusohje, että siihen ainakin omasta mielestäni sopii kaveriksi melkeinpä mikä maku tahansa :)

Tästä kakusta tosiaan tulee melko ohut, oma vuokani on halkaisijaltaan 24 cm. Näin kahden ihmisen herkutteluun tuo on juuri hyvä (no, olis sitä enemmänkin syönyt!), mutta isompaan vuokaan tai isommalle porukalle tarjottavaksi kannattaa tehdä täyte kaksinkertaisena.

Pohja:
200 g digestivekeksejä
75 g leivontamargariinia

Täyte:
4 liivatelehteä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl kiehuvaa vettä
1 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
2-3 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa

Kiille:
2 dl mangososetta (esim. Piltti tms.)
2 liivatelehteä
2 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua


Murskaa keksit. Sulata margariini ja sekoita keksimurskan sekaan.


Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele keksimuruseos tasaisesti vuoan pohjalle.



 Laita liivatteet kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi.


Sillä välin vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi.


 Sekoita sokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu tuorejuustoon.


Purista liivatelehdistä vesi pois ja sulata liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan.


Kaada liivate tuorejuuston joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää kermavaahto ja sekoita varovasti.


Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta.



 Nosta kakku jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään muutama tunti.


Laita liivate kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi. Kuumenna vesitilkka ja liota liivatteet siihen.


Lisää mangosose ja sitruunamehu liivatenesteeseen, sekoita tasaiseksi.

 
Kaada mangosose kakun päälle ja nosta kakku jääkaappiin vähintään tunniksi.


Pyöräytä varovasti veitsellä kakun ympäri ennen vuoan irroittamista, jotta kakku ei jää kiinni vuokaan.


- Kuvausvaiheessa jäin turhan pitkäksi aikaa pyörittelemään kiilteen ja lusikan kanssa, kun mangosose oli sen verran jämäkkää (vaihtelee purkeittain), ettei kiille levittynyt itsestään. Kun kiilteen on kaatanut kakun päälle, kannattaakin kiille tasoittaa vuokaa heiluttelemalla. Yleensä kiille kyllä leviää tasaisesti suoraan kattilasta kaadettuna ja kakku saa kauniin pinnan:


----

Ostoslista:

LU Digestive -keksit -1,58 € / 400 g
Sunnuntai leivontamargariini -1,71 € / 500 g
Dr. Oetker liivatelehti -1,61 € / 10 kpl
Philadelphia tuorejuusto - 2,06 €
Pirkka sokeri - 0,89 € / kg
Dan Sukker vaniljasokeri - 1,75 € / 170 g
sitruuna - 0,40 €
Ingman kuohukerma - 1,01 €
Piltti mangoa - 0,33 € x 2

Yhteishinta: 6,20 €

10 kommenttia:

  1. Tämä menee tänään testiin kevyellä muokkauksella. Korvataan pohjan liivatteensulatusvesi mangomehulla ja pintaan tehdään kiille soseutetuista pakastemangoista hyytelösokerin kanssa. Kerron, miten onnistui!

    VastaaPoista
  2. Tätä täytyy kokeilla! Etsin hyvää mangojuustokakun ohjetta ja ihmettelen, kun moniin laitetaan kananmunaa. Kai se kananmuna sitten jotenkin kuuluu kakkuihin, mutta minä ajattelin kyllä kokeilla ihan ilman.:)

    Paula

    VastaaPoista
  3. Tää on kyllä tosi hyvä peruskakku :)

    Lähinnä sillä kananmunalla saadaan juustokakkuun lisää massaa ja hieman erilainen koostumus. Kai se tulee halvemmaksikin laittaa osa munavaahtoa kuin kermaa tai tuorejuustoa.

    Mäkin tuota kananmunaa hyydytettävissä juustokakuissa aina ihmettelen ja musta se raaka kananmuna tuntuu ajatuksenakin vähän inhottavalta :P Tosi monista juustokakuista jätän sen vaan tylysti pois ja hyvin onnistunut :) En ole maussa tai koostumuksessakaan sanottavaa eroa ikinä huomannut kananmunalla tai ilman.

    VastaaPoista
  4. Nam, hyvää oli!:)

    Ahaa! Niin minustakin tuntuu, tosin onhan kananmunassa proteiinia.

    Paula

    VastaaPoista
  5. Riittääkö kymmenelle? jos siis teen 24senttiseen vuokaan? :)

    VastaaPoista
  6. Jos ei kovin kakunnälkäisiä syöjiä ole niin saattaa riittää kymmenelle, 8:lle ainakin. Tästä kakusta tulee tosiaan 24 cm:n vuokaan todella ohut, joten jos haluaa varman päälle ottaa niin täyte ehkä kannattaa tehdä 1,5 kertaisena :)

    VastaaPoista
  7. tää on tosi hyvä perusohje. tein 20cm vuokaa viime huhtikuussa synttärikakuks itelleni ;P , ja siihen ohje oli ihan passelin kokonen :) ja tuon mangososeen laitoin vaan siihen päälle, en ruvennu kiillettä tekemään. nami nami tekis niin mieli tehä mutta söisin kumminkin kaiken ite :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos mangosose on riittävän jämäkkää niin kiille tosiaan onnistuu hyvin ilman liivatettakin :) Itse olen kuitenkin huomannut, että noiden soseiden paksuus saattaa vaihdella eri purkeissa paljonkin.

      Ja tää on niin pieni kakku lopulta, että hyvinhän tällaisen joskus voi yksinkin herkutella? ;D

      Poista