9.2.2010

Suklaakiisseli



Sitä täydellistä suklaakiisselin ohjetta en ole vielä löytänyt, mutta tässä pari ehkä kaikkein yksinkertaisimmista versioista. Kun ei jaksa kauppaan lähteä, mutta jotain hyvää tekee mieli niin tätä on helppo pyöräyttää :)

Tää on näitä mun ruokakokeilujani taas. Täydellisen suklaakiisselin jäljillä. Ensimmäinen versio on varsin toimiva, mutta ei täydellinen. Jälkimmäisessä versiossa maistui hieman perunajauho kiisselin läpi, mikä sinänsä ei haitannut kerman kanssa syötynä. Periaatteessa näissä pitäisi käyttää 2 rkl tummaa kaakaojauhetta, mutta itse olen tottunut tekemään 1+1 -suhteella, joten siksi kiisselit ovat noin vaaleita :)

Palaan todennäköisesti vielä asiaan, joskus. Seuraavaksi otan kokeiluun palasuklaasta tehdyn version :D Ja siirryn ehkä kiisseleistä vanukkaisiin.

Suklaakiisseli 1

5 dl maitoa
1-2 rkl kaakaojauhetta ja/tai kaakaojuomajauhetta
1 rkl perunajauhoja
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria



Mittaa maito, kaakaojauhe, sokeri ja vaniljasokeri kattilaan.



Kiehauta jatkuvasti sekoittaen (älä vatkaa).



Sekoita perunajauhot tilkkaan vettä.



Kaada perunajauhot hiljalleen kattilaan jatkuvasti sekoittaen.



Ota kattila liedeltä. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja jäähdytä. Tarjoa kermavaahdon kera.

----

Suklaakiisseli 2

5 dl maitoa
1-2 rkl kaakaojauhetta ja/tai kaakaojuomajauhetta
3 rkl perunajauhoja
4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

- Sekoita kaikki ainekset keskenään kattilassa.
- Kuumenna tasaisesti sekoitellen.
- Kun kiisseli alkaa saeta, katkaise virta liedeltä.
- Kaada kiisseli tarjoiluastioihin, jäähdytä ja tarjoa kermavaahdon kanssa.



----

Ostoslista:

Ingman täysmaito - 0,93 € / litra
Fazer cacao kaakaojauhe - 2,28 € / 200g
O'boy Original kaakaojuomajauhe - 2,86 € / 450g
Kolmen Konstin perunajauhot - 1,00 € / 600g
Pirkka sokeri - 0,89 € / kg
Dan Sukker vaniljasokeri - 1,75 € / 170 g

Yhteishinta/kiisseli: ~ 0,5 €

22 kommenttia:

  1. Omana kommenttina lisättävä, että Suklaakiisseli 2 on vienyt mut mukanaan helppoudellaan. Olen alkanut käyttää n. kolmea ruokalusikallista tummaa kaakaojauhetta ja hyvin uppoaa ilman kermavaahtoakin. Usein on tullut tehtyä ja varmasti tehdään jatkossakin :D

    VastaaPoista
  2. Olen yrittänyt pari vuoden aikana tehdä kiisseliä, enkä ymmärrä miksi se on hyvänäköinen mutta sitten ku se on ollut jääkaapissa noin 2 tuntia siitä tulee ihan vetinen litku. Siis yhtä vetinen ku vettä.

    Kiitos! :)

    VastaaPoista
  3. Suuri kiisselimysteeri, mikäli olet näillä ohjeilla onnistunut! :D Itsellenikin nimittäin käy joskus noin, mutta en yhtään osaa sanoa, mikä siihen on syynä. Yleensä onnistuu, mutta joskus osa kiisselistä nesteytyy kulhon pohjalle sen jälkeen, kun sitä on aloittanut syömään. Koskematon kiisseli kyllä säilyttää muotonsa hyvin. Ei sillä, että meillä suklaakiisseli kaapissa jäähdyttämisen jälkeen säilyisikään :D

    VastaaPoista
  4. Tein suklaakiisseliä ohjeella nro 2 ja onnistui hyvin :) pieniä muutoksilla, maitona kevytmaito ja sokeria laitoin 2 rkl. Varmasti teen toistekin! :)

    VastaaPoista
  5. Munkin pitäis taas pitkästä aikaa tehdä ihan perinteistä suklaakiisseliä, kun nykyään olen hairahtunut liikaa mousseihin ja muuhun kikkailuun :D Toi ohje 2 on kyllä ihanan helppo ja nopea <3

    VastaaPoista
  6. helppo resepti mutta mulla se näyttää ihan kaakaolta... seurasin kyllä reseptiä ihan tarkkaan. Kuinka kiinteää siitä pitäisi tulla?
    Hauska resepti!

    VastaaPoista
  7. Kyllä noiden molempien ohjeiden kiisselien pitäis jo kattilassa sekoitellessa alkaa tuntua selvästi jähmeämmältä kuin kaakao :)

    Tuota ekaakin kiisseliä saattaa joutua sekoittelemaan liedellä vielä hetken perunajauhon lisäämisenkin jälkeen, jos se ei heti sakeudu. Jos sekään ei auta mä en tiedä, missä on vika :O Onpa omituista!

    Mitenhän mä tuon koostumuksen kuvailisin? Semmoinen kiisselimäinen? Semmoista tosi löysää vanukasta? :D Jääkaapissa se sitten jähmettyy vielä lisää, usein ihan semmoiseksi lusikassa hyllyväksi :)

    VastaaPoista
  8. Suklaakiieli 2 on kyllä herkullisen näköstä.Mutta otin ohjeen valion sivuilta.

    VastaaPoista
  9. otin sitttenkin suklaakiieli 2 kun valiosa oli maissitärkkelystä...Mitä onkaa.Ois vaa kermavaahtoo.

    VastaaPoista
  10. Toivottavasti maittoi! Mun makuun tuo Suklaakiisseli 2 kyllä kaipaa sitä kermavaahtoa. Maissitärkkelys on siitä hyvä, että se ei maistu kiisselistä läpi samalla tavalla kuin perunajauho saattaa maistua! :)

    VastaaPoista
  11. Mä teen sitä tällä hetkellä, ja se on ihan kuin vettä. Mais´tuu kyllä makealta :)

    VastaaPoista
  12. Nonnii.. Se on nyt tehty! Ei siitä kiisseliä tullut vaikka monen monta minuuttia keitin :( Mutta arvatkaapas mitä, Minä keksin uuden tavan käyttää sitä "vellimäisenä" Lisää siihen vielä puoli desilitraa sokeria ja siivilöi kaikki mömmöt siitä läpi. Kaada sitä ison mukin pohjalle ja reilusti maitoa päälle, se muuten maistuu hyvältä, kuin pirtelö :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, ettei lopputuloksesta kiisseliä tullut :/ Mutta todella hauska kuulla, että epäonnistuneellekin kiisselille lopulta löytyi noin herkullinen käyttötapa! :)

      Poista
  13. Maitopohjaisen kiisselin "vesittyminen" johtuu usein aika yksinkertaisesta syystä. Jos kiisseliin joutuu hitunenkin ihmisen sylkeä (ts. maistat samalla lusikalla kaksi kertaa tms.), niin syljen entsyymit alkavat hajoittaa kiisseliä ja muutaman tunnin kuluttua kiisseli lilluu vetisenä kulhossaan. Eli näiden kanssa pitää olla tosi tarkkana! Ei maistelua kuin kerran puhtaalla lusikalla ja yskimiset suojataan, ettei pisaraakaan pääse keitoksiin. Eipä muuta kuin parempaa onnea seuraaviin kiisseleihin, jos vesittyminen johtui tästä syystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä tällaisesta ollut ennen kuullutkaan! :) Eipä itselläni tosin olekaan tapana moneen kertaan maistelemassa käydä, joten ehkä en siksikään ole tätä ongelmaa kohdannut.

      Poista
  14. Niin ja ed. anonyymille kiisselintekijälle tiedoksi, että perunajauhopohjaista kiisseliä ei saa keittää. Enintään kiehauttaa nopeasti, niin että kiisseli "kuplahtaa". Jos kiehuu liian kauan, ei saostu, vaan jää vetiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, parhaan lopputuloksen tosiaan saa ainoastaan hiljalleen kiisseliä kuplittamalla :) Resepteissäni näköjään puhutaan kiehauttamisesta ja kuumentamisesta, ehkä ne ovat hieman harhaanjohtavia neuvoja aloittelevalle kokille?

      Kiitos jakamistasi vinkeistä! :)

      Myös perunajauhoja lisätessään kannattaa olla huolellinen :) Itse lapsena näitä tehdessäni usein kohtasin ongelman, jolloin perunajauho ei sekoittunut kiisseliin kunnolla ja lopputuloksena oli vetistä klimppilientä :D

      Poista
  15. Ah kiitos tästä 'pelastuksesta' :---D !
    Noudatin pääasiassa ohjetta 1 mutta suurensin ohjetta n. desin verran, käytin rasvatonta maitoa ja leivontakaakaota ~ lisäksi korvasin vaniljasokerin + osan tavallisesta sokerista fariinisokerilla. Nyt on jääkaapissa jähmettymässä, näytti ainakin todella hyvältä ja suht paksulta joten uskon lopputuloksenkin maistuvan hyvältä :---3
    Kiitos yleisestikkin blogistasi, erityisesti pidän siitä että kokoat reseptien oheen aina 'ostoskorin', on helppoa lähteä kauppaan kun tietää mitä ainekset tulevat maksamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti myös maku oli kohdallaan! :)

      Kiitos kehuista! Ruoan hinta tuntuu nousevan koko ajan, joten kovin ajan tasalla mun ostoskorini ei aina ole :/ Mutta itsestänikin on kyllä mukavaa vähän nähdä jo reseptiä katsomalla, että onko suunnilleen edes minkä hintatason ruoka kyseessä :)

      Poista
  16. Kiitos tästäkin mahtavasta ohjeesta! Aivan kuin moni muukin, olen valinnut ohjeen 2 helpputensa takia. Kai ykköstäkin voisi joskus kokeilla. Mutta 2. on loistava ohje! Pääsee vähällä, ja etenkin kerman kanssa maukasta. Itse tosin laitoin siihen Fazerin sinistä pari riviä, tykkään että vanukkaassa maistuu oikea suklaa enemmän kuin kaakao. Anyway, kiitos hienosta blogista :)

    VastaaPoista
  17. Itselläni kiisseli 2 onnistui loistavasti noin 3min keittämisen jälkeen! Kiitos hyvästä ohjeesta! :)

    VastaaPoista
  18. Kyllä siitä kiisseliä tulee :-) ja hyvää tuleekin. Nami!

    VastaaPoista