8.9.2010

Mansikka-limejuustokakku



Tuttu ja turvallinen aloitus kuukaudelle juustokakulla :D Elokuu jäi vähän niukaksi blogin osalta, mutta nyt on nielurisatulehduksesta toivuttu ja pikamättöruoka tulee korvista ulos, joten aika yrittää jälleen keittiön uudelleen löytämistä. Huomaa syksyn taas saapuneen, kun mulla ei meinaa riittää keittiössä enää valo ruokakuviin :/

Innoituksen sain täältä: Herkkuhetkiä

Mun kakkuuni tuli hieman paksuhko kiille (kuvassa varmaan 400 g mansikkaa), kun tyhjentelin tähän pakastemansikkapussien pohjia pakastimesta. Sokerin määrä kannattaa miettiä oman maun mukaan. Itse laitoin melko paljon sokeria, kun heitin määrät ihan omasta päästäni ja lievästi ylimakea kiille mun mielestäni sopi tähän ihan kivasti, sillä kakku itsessään on melko raikas :)

Käytin taas 24cm -halkaisijan irtopohjavuokaa, johon kakusta tuli just hyvänkokoinen. Tää on tämmöinen peruskakku, josta riittää pala taas noin 10:lle. Domino -pohjasta tulee näin tosi ohut, joten jos pohjasta tykkää niin Dominoita voi käyttää enemmänkin :)

Pohja:
1 pötkö Domino -keksejä
50 g voita tai margariinia

Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
400 g (2 prk) mansikkajogurttia
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl limemehua (2-3 limen mehu)
6 liivatelehteä
2 rkl vettä

Päälle:

mansikoita + hyytelösokerikiille

tai

250 g soseutettua mansikkaa
0,5 dl sokeria
tilkka vettä
2 liivatelehteä

Hyydyttäminen jääkaapissa useita tunteja tai seuraavaan päivään.



Murskaa keksit ja sulata n. 50 grammaa margariinia.



Sekoita keksimurska ja sulatettu margariini hyvin keskenään ja painele keksimuruseos leivinpaperilla peitetyn irtopohjavuoan (24cm) pohjalle tasaisesti.



Puserra 0,5 dl limemehua.



Laita liivatelehdet (6 kpl) kylmään veteen likoamaan n. 5-10 minuutiksi.



Vatkaa sillä välin kerma (2 dl) pehmeäksi vaahdoksi.



Kaada kolmanteen kippoon 200 g tuorejuustoa, 400 g mansikkajogurttia, 1 dl sokeria, 2 tl vaniljasokeria ja 0,5 dl limemehua. Sekoita tasaiseksi.



Kuumenna tilkka (n. 2 rkl) vettä esim. kattilassa tai mikrossa kiehuvaksi. Puserra liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne vesitilkkaan.



Sekoita liivateneste täytteeseen. (Virallisen ohjeistuksen mukaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Itse aina vaan heitän sen liivatenesteen täytteeseen enkä silti saa aikaan paakkuja, joten siksi kuva on vähän tuommoinen epäpätevä.)



Lisää kermavaahto täytteeseen ja sekoittele varovasti, mutta huolellisesti tasaiseksi.





Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Nosta jääkaappiin hyytymään ja anna hyytyä vähintään pari tuntia ennen kiilteen valmistamista.



Kun kakun pinta on hyytynyt, valmista kiille.

Laita liivatelehdet (2 kpl) kylmään veteen likoamaan 5-10 minuutiksi. Soseuta mansikat (250 g) ja lisää sokeri (0,5 dl). Puserra lionneista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata ne tilkkaan (n.2 rkl) kiehuvankuumaa vettä. Lisää liivateneste mansikkasoseeseen.



Kaada kiillesose hyytyneen juustokakun päälle. Nosta jääkaappiin ja anna hyytyä muutama tunti tai mielellään seuraavaan päivään.



Irrota kakku vuoasta kiertämällä varovasti veitsellä kakun reunojen ympäri. Tarjoa suoraan jääkaappikylmänä, äläkä päästä tarjoilunkaan aikana kakkua lämpeämään pöydällä (koostumus saattaa lörtsähtää ja säilyvyys kärsii - sama koskee kaikkia hyydytettäviä kakkuja).





----

Pirkka Daniela täytekeksi - 1,96 € / 350 g
Raisio Sunnuntai leivontamargariini - 1,48 € / 500 g

Ingman kuohukerma - 0,99 €
Kraft Original Philadelphia - 2,06 €
Valio Valiojogurtti mansikka - 0,43 € x 2
Rainbow kidesokeri - 0,79 € / kg
Dan Sukker vaniljasokeri - 1,75 € / 170 g
limetti - 0,67 € / 3 kpl
Meira liivatelehti - 1,29 € / 10 kpl

Rainbow mansikat - 1,87 € / 500 g


Yhteishinta: 8,20 €

11 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen ja varmasti on makukin kohdillaan! Juustokakut on kyllä tosi hyviä!

    VastaaPoista
  2. Mulla on hyvin jakomielinen suhtautuminen juustokakkuihin, eli en osaa päättää, tykkäänkö vai en. Mutta hyvältä ne ainakin näyttävät. Varsinkin tämä.

    VastaaPoista
  3. Taidan taas pistää äidin leipoon tälläsen juustokakun, kun ite ei jaksa:p.

    VastaaPoista
  4. Oi, täydellisen näköinen kakku!

    VastaaPoista
  5. Moikka! Täältähän löytyi kiva blogi! Kiitos, kun olit käynyt kommentoimassa blogissani =)
    Ihanan näköistä juustokakkua!

    VastaaPoista
  6. Sumi, oli kyllä tosi onnistunut kakku noin niin kuin kokeilukakuksi :D Juustokakut on ihan mun lempparia <3

    Nox, kenellekään ei varmaankaan ole jäänyt epäselväksi, että mulle noi juustokakut maittaa ;D Harmittaa vaan olla näin laiska, että harvoin jaksaa alkaa paistettavaa juustokakkua tekemään, kun ne ne vasta hyviä onkin! Vaikka hyydytettävät kakutkin ihania on niin välillä alkaa kyllä liivatehyytelön mättäminen kyllästyttää :P

    NicoleS, no mikäpä siinä, jos äiti leipoo :D Leipoiskohan joku mullekin...

    Virpi, oi, kiitos! :D En mä täydellisestä tiedä, mutta tosi onnistunut kyllä :)

    Kirsi, moiks! Mä kuvittelin kommentoineeni sun blogissasi ennenkin, mutta voi olla, että se on taas multa reikäpäältä jäänyt :D Ainakin sun blogistasi olen jo pitkään tykkäillyt ja jotain reseptejä testaillutkin :)

    Henskis, ihan samaa voisin sanoa itsekin! :D

    VastaaPoista
  7. Ensimmäisen kerran tein juustokakkua ja tämä onnistui oikein hyvin :) oli oikein perushyvää, suosittelen!

    VastaaPoista
  8. Hieno juttu! :)

    Itsekin olen tätä nyt kesällä tehnyt monesti laktoosittomana mansikka-herukkajogurtista vähän vielä raikkaampana versiona ja tottakai koristeltuna tuoreilla mansikoilla! :D

    VastaaPoista
  9. Mun tekis mieli kirjoittaa kokonainen stoori tähän astisista koettelemuksista aina kaupassa sekoilusta aineiden ja välineiden kanssa säätämiseen :D Tiivistetysti kommenttia koettelemuksista:

    Tekijä vaihtoi dominot digestiveen, koska töistä löytyy pari pähkinäallergikkoa ja tuo jälkimmäinen tuntui sitäkin silmällä pitäen paremmalta vaihtoehdolta. Toisekseen tämä laktoosipuoli. Kaupassa tekijä virnuili, kun mukaan tarttui vähärasvainen tuorejuusto, niinkuin sillä olisi väliä juustokakkua tehdessä ;) Mutta onpahan tuo laktoositon mössö parempaa kuin vaihtoehtoinen hyla!

    Irtokakkupohjavuoka on 28cm ja sillä mennään kun vain tuo yksi ainoa löytyy. Lime jäi pois ja tilalla säväriä antamassa Kitisen suosittelema mansikka-herukkajogurtti.

    Keksejä tuli käytettyä 3/4 paketti, mutta rasvan määrä oli 3x tai 4x mitä ohjeessa mainittu mutuseoksen oikeanlaisen koostumuksen saavuttamiseksi. Lisäksi tekijä käytti kaapista löytynyttä voita leivontamargariinin sijaan, joten kaipa siitä vähärasvaisesta tuorejuustosta oli pientä iloa tätä ajatellen :D

    Välineiden kanssa oli säätämistä kun ohjeen mukaa sählätessä olisi ollut hyvä löytyä enemmän kippoja ja kappoja sekoitteluun, murskaamiseen ja mittaamiseen. Harmi kun kaappitila on niin niukka tähän leivontavälineistöön :P

    Päällimäistä kiillekerrosta kaakku vielä vailla, illaksi vielä tekijälle ohjelmaa ja stressaamista et mitenhän tässä käy. Tähän väliin tekijä painuu rentouttavamman puuhan pariin: kuuraamaan ja puunaamaan totaalisen pölyyntynyttä ulkoterassia. Kyllä tuo kaakun teko on rankkaa puuhaa!

    -Sara


    ps. Tekijä on tämän kokeilun myötä päättänyt hankkia uuden keittiökoneen jauhettuaan paketin keksejä mukin pohjalla käsivoimin mutusiksi ja harkitsee tarkkaan tulevien vuosien juhlimisen passaamista ;)

    VastaaPoista
  10. Kuulostaa ihanan viihdyttävältä projektilta :D Ne kunnolliset välineet on kyllä aika ehdottomat juustokakkua tehdessä, jos haluaa helpolla päästä :P

    Joo, Digestivet toimii hyvin, jos ei ole niin allerginen, että mahdolliset pähkinäjäämät haittais. Ihan kaurakekseistä tulee hyvää kanssa :) Dominoissa tosiaan on se täytemössö niin ne eivät rasvaa kaipaa yhtä paljon kuin kuivat keksit. Digestiveillä olen tehnyt suhteella 200 g keksejä + 75 g margariinia. Eikä haittaa vaikka käyttäis voitakin, vaikka aavistuksen suolainen tuntu saattaa pohjaan jo Digestiveistäkin tulla :)

    Mutta kirosanatulvan puutteesta päätellen kakku vaikuttais ihan onnistuneelta ;D

    VastaaPoista