26.5.2010

Vaahtokarkkibrowniet



Tai vaahtokarkkipainajainen, kuten meillä kutsutaan :D

Alkuperäinen ohje on otettu Maku -lehdestä (2/10) ja tämä on tullut niin monessa blogissa vastaan jo, että halusin itsekin testata. Ja oih, just niin hyvää kuin vain voi kuvitella sotkemalla vaahtokarkkeja ja suklaata brownietaikinaan! Mutta osa herkullisuutta on ääretön tahmaisuus, joka vaahtokarkeista syntyy :P Vinkkinä oli annettu laittaa browniepohja hetkeksi pakastimeen ennen leikkaamista vaan tehokkaasti tarttui veitseen kiinni leikatessa siitä huolimatta. Painajainen! Onneksi vieraat, joille tarjosin tätä, ovat mukavaa väkeä ja heillä riitti kärsivällisyys taistella kaikkeen tarttuvan leivonnaisen kanssa ;D Ja vaahtokarkkitahma on kuitenkin melko yleispätevä herkku, joten eiköhän jokainen pala olekin taistelun arvoinen.

En kauheasti tummasta suklaasta tykkää enkä mielelläni käytä sitä edes leivonnassa. Nyt oltiin kuitenkin saatu lahjaksi levy tummaa suklaata ja tähän sitä katosi oikein kivuttomasti. Maitosuklaalla sokerin ja vaahtokarkkien lisänä tämä olisikin ollut jo liian makeaa, mutta tumma suklaa antoi lopulta vaan kivan suklaisen maun. Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin siis laittamaan 50g, mutta itse hulautin 100 grammaa, ettei jää suklaa suotta kaappiin pyörimään ja hyvin upposi taikinaan tuokin määrä :)

Joo, ja mulla ei ole aavistustakaan, mitä tarkoittaa "rouhi suklaa"! Niinpä leikkelin ensin veitsellä jääkaappikylmästä levystä ohuita suikaleita ja sitten leikkasin muutaman kerran toiseen suuntaa. Hyvin toimi B)

Vaahtokarkkeja ostin 2 pussia (2x90g), joista pilkoin toisen taikinan sekaan ja toisen kaadoin pinnalle.

n. 10 annosta

125 g voita/margariinia
1 dl kaakaojauhetta
2 kananmunaa
2,75 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 dl vaahtokarkkeja
100 g tummaa suklaata

Pinnalle:
2 dl vaahtokarkkeja



Sulata voi/margariini.





Pilko vaahtokarkit.



Rouhi suklaa.





Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe.



Sekoita kaakaojauhe jäähtyneeseen voihin/margariiniin.





Vaahdota munat kulhossa sähkövatkaimella. Lisää sokeri vähitellen vaahdottamisen aikana.



Sekoita munavaahtoon kaakaoseos.



Siivilöi jauhot taikinaan, ja sekoita tasaiseksi.



Kääntele taikinaan vaahtokarkkipalat ja rouhittu suklaa.



Vuoraa uunivuoka (20 x 20 cm - meillä käytössä pyöreä vuoka 24 cm halkaisijalla) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja tasoita. (Ja todella kannattaa vuorata koko vuoka sillä leivinpaperilla! Mulle selvisi vasta kakkua vuoasta irrotettaessa, miksi se kannattaa :P )



Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Taikina kuohuu uunissa, älä pelästy. (Kannattaa siis varata sen verran suuri vuoka, että kohoamisvaraa jää edes vähän.)



Ota vuoka uunista muutama minuutti ennen kypsennysajan umpeutumista ja lisää pinnalle kokonaisia vaahtokarkkeja.





Paista vielä n. 3 minuuttia.



Jäähdytä browniet hyvin ja leikkaa noin 10 palaan.



Valmista browniet jo edellisenä päivänä, niin ne ehtivät jäähtyä kunnolla. Leikkaaminen helpottuu, kun nostat browniet pakastimeen hetkeksi ennen leikkaamista. (Joo, ei helpotu!)

----

Ostoslista:

Raisio Sunnuntai leivontamargariini - 1,71 € / 500 g
Fazer Cacao kaakaojauhe - 2,19 € / 200 g
Rainbow isot kananmunat - 1,95 € / 15 kpl
Pirkka sokeri - 0,89 € / kg
Sunnuntai erikoisvehnäjauho - 1,25 € / 2 kg
leivinjauhe - 0,74 € / 100 g
Väiski vaahtokarkkeja - 1,04 € x 2
Fazer tumma suklaa - 1,65 € / 200 g

Yhteishinta: ~ 4 €

7 kommenttia:

  1. Voi apua! :O Miten namilta näyttääkään! Mmmmm <3

    VastaaPoista
  2. Kuvat ei edes tee oikeutta tälle! Ihanan tahmaista herkkua <3

    VastaaPoista
  3. Tätäkin on kyllä aivan pakko kokeilla joskus! Nyt on vaan tullut leivottua niin paljon viime aikoina, että pitäis pitää vähän taukoa.. :D Tai no ai niin... Viikon päästä pitäisikin tehä juustokakku miehen pikkusiskon yo-juhliin. Ja siitä viikon päästä on miehen synttärit eli... BYEBYE sillekin leipomistauolle :DD

    VastaaPoista
  4. Mä olen hyvin pystynyt pitämään lupaukseni olla leipomatta juustokakkuja! Yllättävän hyvin. Tosin mä olen tehnyt nyt pirtelöitä tai jogurttijuomia joka päivä, joten ei herkkujen puutteesta pelkoa ole :P Kunhan kaupoista alkaa saada suomalaista mansikkaa niin sitten mulla käynnistyy leipomisputki taas... eikä loppua näy ;D

    Niin ja mä hehkun tätä reseptiä edelleen. Nam nam nam. Mä en vaan vielä ole keksinyt, miten tän sais sovellettua vieraille tarjottavaksi sopivaksi ;P Tämän herkun ilosanomaa haluais jakaa eteenpäinkin, mutta sotkee ja tahmaa ja mä en vaan osaa.

    VastaaPoista
  5. Löysin blogisi ja pakko jäädä kyllä seurailemaan, sen verran hyviä reseptejä täältä bongasin. :) Ja tätä vaahtokarkkiherkkua on kyllä pakko kokeilla viikonloppuna!

    VastaaPoista
  6. Heips ja tervetuloa seurailemaan! :) Toivottavasti täältä löytyy jotain mieleistä jatkossakin. Tää vaahtokarkkipainajainen on kyllä aivan hävyttömän hyvää! :D

    VastaaPoista
  7. Onnistuiskohan tästä puolijäisenä leikata semmosia suupaloja mitkä löis vaikka cocktail-tikun nokkaan :P

    VastaaPoista