2.1.2010
Kaalikeitto
Hyvää, halpaa ja helppoa!
Ensimmäisen kerran moneen vuoteen keittelin kaalikeiton tuossa muutama kuukausi sitten. Miksi meillä ei sitä sitten aiemmin olla syöty? Kotihuora oli jyrkästi sitä mieltä, että hän ei kaalikeittoa syö ja, jos itselleni teen niin hän ei tahdo olla kotona, kun hän ei kestä sitä keitetyn kaalin hajua. No, mä Kotihuoraa uhmaten keitin kaalikeiton, kun tuo oli koulussa. Kotiin tultuaan myönsi, ettei se nyt niin kovin pahalle haisekaan ja tahtoi jopa maistaa "ihan vähäsen vaan". Yllättäen tilanne on kääntynyt nyt niin päin, että Kh mieltyi kaalikeittoon kovastikin ja mä taas en jaksaisi AINA sitä samaa kaalikeittoa!
Väitän, että kaalikeiton salaisuus on siinä, että keittää kaalia tarpeeksi kauan. Mieluummin keittää liian muhjuksi kuin jättää yhtään raa'aksi. Kaalikeitto on hyvää vain, jos kaali on kypsää ja makeaa <3
Tässä tämä kaalikeitto-ohje, jolla itse tehdään yksinkertaistetusti. Periaatteessa tuohon "kuuluisi" lisäksi hienonnettu sipuli, muutama pilkottu peruna ja porkkanaa tai vaikka pakastevihanneksia väriä antamaan. Näin äitiltä opitun ohjeen mukaan siis. Jos taas erilaista tahtoo niin voi laittaa mausteita oman maun mukaan (vihaan, kun näin sanotaan!) ja tomaattimurskaa tai tilkan soijakastiketta. Mutta jälleen ilman turhaa kikkailua:
1 pieni kaali (n. 0,5 kg)
1,5 lihaliemikuutiota (tai 1 lihaliemikuutio + aromisuolaa)
vettä
400g jauhelihaa (vähempikin riittää, jos ei halua ihan jauhelihakeittoa)
(1 tl suolaa)
mustapippuria
Poista kaalista huonot lehdet ja pilko kaali.
Laita kaali, lihaliemikuutiot ja rouhittu mustapippuri kattilaan. Lisää vettä niin, että kaalit peittyy. Laita kiehumaan.
Ruskista jauheliha (ja lisää jauhelihaan suola). - Suola maun mukaan, pieni kaali ei tarvitse lisäsuolaa.
Lisää jauhelihat kattilaan, sekoita ja keitä n. 1 tunti, kunnes kaali on kypsää ja pehmeää.
----
Ostoslista:
- kaali - 0,47 € / kg (9.12.-09)
- Maggi lihaliemikuutio - 1,80 € / 16 kpl
- Atria jauheliha - 2,58 € / 400 g
- mustapippuri - 2,54 € / 70 g
Yhteishinta: 3,00 €
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kaalikeitto on parasta mitä tiedän. samantyyppisellä reseptillä teen, pippurina mulla maustepippuri.
VastaaPoistaMaustepippuriakin voisi tosiaan kokeilla. Tämä ohje tosiaan on alkujaan mun äitini käyttämä ja mun lapsuudessani maustehyllystä löytyi mustapippuri, valkopippuri, pizzamauste ja grillausmauste, joilla maustettiin sitten kaikki ruoat :D
VastaaPoistameillä on tapana laittaa sekaan myös vähän riisiä, niin tulee vielä vähän ruokaisampaa :) kaaliruoat on parhautta, harmi että kotona asuu yksi nirso, joten eipä niitä tule paljoa tehtyä ;)
VastaaPoistatosin en mä koskaan ole kaalikeittoa tehnytkään, kun olen tehnyt kaalipataa. samaa kuin kaalikeitto mutta vähemmällä vedellä :D
Oveluudella meilläkin on tuon miehen ruokavaliota laajennettu B) Valitettavan usein nirsous tuntuu johtuvan siitä, että on jonkun huonon kokemuksen jälkeen vaan päätetty olla tykkäämättä :/ Mutta nyt kun kaalikeiton taas löysin niin ehkä mäkin saan laajennettua myös muihin kaaliruokiin :D
VastaaPoistaVielä kun lisää lorauksen siirappia.. Jotenkin täydentää kaalin omaa makeutta. Jotkut käyttävät siirapin korvikkeena fariinisokeria:)
VastaaPoistaEnpä kai ennen ollutkaan kuullut tuota siirappi/fariinisokeri-niksiä, kiitos siitä! Mun makuuni kaalikeitosta tosin tulee aivan riittävän makeaa, kun vaan malttaa haudutella kaalit aivan pehmeiksi :)
VastaaPoistaAi että tämmöinen myrkkykeitto!
VastaaPoistaAromisuola on yhtä kuin Natriumglutamaati (E621), joka on myrkkyä ihmiskeholle!
Olipa kauniisti sanottu toisen tekemästä ruoasta, kiitos.
VastaaPoistaE-koodipelkoisuuden lietsominen ei myöskään muhun uppoa. Natriumglutamaattihan on glutamiinihapon suola, jota yleensä tuotetaan käymisteitse. Glutamiinihappo taas on yksi luonnon 20 yleisimmästä aminohaposta. Natriumglutamaattia löytyy ihan tavallisista ruoka-aineistakin luonnostaan, esim. tomaateista, lihasta, sienistä, munista, maitovalmisteista ja soijasta.
Natriumglutamaatin terveellisyydestä tai tarpeellisuudesta voidaan toki olla montaa mieltä, mutta ei se mitään "myrkkyä" ole. Tutkimuksissa natriumglutamaatin toksisuus on todettu rotilla, kun niiden ravinnosta 10–20% oli natriumglutamaattia enkä mä ihan heti usko, että kukaan tuollaisia määriä maustamiseen saa käytettyä.
Plus mun aromisuolapurkistanikin (Meira) on aromivahvennetta (E621) vain 24% ja loput on sitten suolaa ja muita mausteita.
^
VastaaPoistaPieni korjaus edelliseen: siis glutamiinia on lihassa, tomaateissa yms., ei natriumglutamaattia. Natriumglutamaattia ei käsittääkseni esiinny luonnossa.
Ja rottakokeistahan voi todeta myös, että sama toksisuus saataisiin varmaan aikaan ihan natriumkloridilla (ruokasuola), jos sen osuus ravinnosta olisi yli kymmenen prosentin luokkaa... ;) Johan siinä ihminenkin kupsahtaisi, jos söisi päivittäin kahmalokaupalla suolaa.
Okei joo, mä käytin tarkistamiseen lähteenäni suomenkielistä Wikipediaa, missä puhutaan natriumglutamaatista. Mutta tuohon glutamiini lauseeseen siis viittasi tuo jälkimmäinen :)
VastaaPoistaTää menee vähän samaan sarjaan kuin nääkin missä isoin otsikoin lehdissä pelotellaan milloin mistäkin tutkimuksista, joilla on todistettu sen ja tämän ruoka-aineen aiheuttavan syöpää ja unohdetaan mainita, että tähän mahdollisuuteen päästäkseen pitäis kyseistä tuotetta syödä joku 20 kiloa päivässä :P
:D "myrkkyruokaa" täällä keittelen perheelleni ;D
VastaaPoistaHaha, loistojuttu! :D Kätevästi myrkyttyy koko perhe kerralla.
VastaaPoistaJoopa joo
VastaaPoistaLuonnossa esiintyvillä "lisäaineilla" ja elintarvikkeisiin lisätyillä lisäaineilla ei ole kyllä mitään tekemistä keskenään eikä näitä voi missään olosuhteissa verrata toisiinsa.
Lisäksi jättäisin tästä keitoksesta pois nuo täysin keinotekoiset "myrkyt" eli soijakastikkeet ja lihaliemikuutiot. Jos makua kaivataan, niin missä ovat sipuli ja valkosipuli?
Natriumglutamaatti on erittäin haitallinen lisäaine. Natriumglutamaatti tuhota aivosoluja. Ihmisellä on aivoissa niin sanottu veriaivoeste. Toisin sanoen aivojen verisuonissa on säätelymekanismi, joka ei päästä kaikkia aineita herkkiin aivoihin. Natriumglutamaatti kuitenkin läpäisee esteen. Kun aivoihin pääsee ylimääräistä natriumglutamaattia, se aiheuttaa aivoissa neuroärsytystä ja voi tuhota hermosoluja.
VastaaPoistaAsiasta tekee erityisen huolestuttavan se, että lapsilla ja ikääntyvillä ihmisillä veriaivoeste on heikko. Näillä ikäryhmillä liika natriumglutamaatin saanti voi aiheuttaa dramaattisia vaikutuksia.
Natriumglumaatti on yksi syy nuorten ja lasten käytöshäiriöihin sekä ikääntyvien dementiaan.
Mitä?
VastaaPoistaEttä on joillakin otsaa vähätellä lisäaineiden mahdollisia haittoja! Ihan sama mulle, jos uskotte mitä THL teille toitottaa, jos tällä perusteella voitte nauttia maukkaita lisäaineilla höystettyä "ruokaa".
Syöttääkää varsinkin lapsillenne näitä lisäainemössö sapuskojanne!
Anonyymi1: Miksi ensimmäinen "lisäaineilla" lainausmerkeissä? Samalla tavalla luonnon lisäaineillekin E-koodit on annettu ja näitäkin elintarvikkeisiin erikseen lisätään.
VastaaPoistaSipuli puuttuu tästä keitosta, koska en kypsennetystä sipulista itse pidä, valkosipuli taas mielestäni ei perinteiseen kaalikeittoon kuulu :) Jos lihaliemikuutio korvata halutaan niin jokainen voi toki lihaliemensä itse keitellä, mikäli onnistuu sopivia lihoja kaupasta löytämään.
Anonyymi2: Tuhoaa vai voi tuhota? Ihan mielenkiinnosta kyllä haluaisin nähdä lähteet tälle tiedolle sekä mahdollisia tutkimustuloksia aiheesta :)
Mä en missään nimessä ole mikään lisäaineiden puolestapuhuja, mutta en kovinkaan huolissanikaan jaksa aiheesta olla etenkään omalla melko vähäisellä natriumglutamaatin käytölläni. Ihmiset tuhoaa niitä aivosolujaan ja rappeuttaa terveyttään kyllä paljon pahemmillakin aineilla.
Anonyymi3: Vähätellä lisäaineiden haittoja ei pidä, mutta ei myöskään liioitella :) Ihan itse olen oman näkemykseni aiheesta muodostanut ilman minkään tahon "toitotusta".
Viimeinen kommentti on ehkä aiheeton tämän blogin asiayhteydessä, sillä itse koen itsetehdyn ruoan lisäaineillakin höystettynä terveellisemmäksi kuin einekset tai sen "halvalla paljon"-mössön, jota monet koulut ja päiväkodit lapsille syöttävät. Ja itsehän mä en myrkytä ruoillani ainuttakaan lasta, muut taas ovat itse vastuussa omista valinnoistaan.
Anonyymille vastaan minäkin. Jos kerta noin lisäaineet huolestuttaa ja ärsyttää toisten ruuissa, niin ehkä kannattaa siten siirtyä johonkin toiseen blogiin lueskelmaan, eikä tulla tänne paasaamaan lisäaineiden haitoista. Eiköhän kitinen ihan omaksi ilokseen niitä ruokiansa tee ja se kuka haluaa saa käyttää reseptejä tai olla käyttämättä. Nih;)!
VastaaPoistaSamaa mieltä NicoleS:n kanssa. En käsitä miksi pitää meuhkata toisten ruokablogeissa lisäaineista ja myrkyistä. Kukaan ei taatusti yhden lihaliemikuution takia sairastu dementiaan - rajansa kaikella, lisäainehysteriallakin. Niin kauan kun lihaliemikuutioita ja lisäaineita ei laissa kielletä, niiden käytöstä ei varmaan tarvitse kovin kovaäänisesti kotikokkailijoita soimata harrastelijablogeissa.
VastaaPoistaItsellänikin on vahvoja mielipiteitä ruuasta ja ruuanlaitosta, mutta eipä ole tullut pieneen mieleenikään mennä aukomaan päätä toisten blogeihin :), omassani voin sitten rauhassa vuodattaa tuntemuksiani. Mutta mut onkin jo tuhoon tuomittu kun äityliini laittoi joka sapuskaan lihaliemikuution kun olin mukula ;).
NicoleS: Kiitos, juuri näin. Omaksi ilokseni tätä blogia pidän ja omia ruokiani esittelen :) Ja mä itse kuitenkin käytän todella vähän liemikuutioita, aromisuolaa tuskin juuri lainkaan, joten sinänsä mulla ei pitäisi olla tarvetta puolustautua :)
VastaaPoistaElmeri: Joo kiitos, nimenomaan näin. Toki lisäaineista saa olla huolissaan, mutta asiaan tarttuminen yksittäisen reseptin kohdalla on melkoisen turhaa. Mielelläni mä palautetta vastaan otan ja mulle saa ruokieni epäterveellisyydestäkin huomauttaa, mutta omalla vähäisellä natriumglutamaatin käytölläni en kyllä tässä blogissa siitä ensimmäisenä huolissani olisi :D
harmi että keskustelu kääntyi lisäaineisiin ja itse asia unohtui, kaali. Jäinkin kaipaamaan kommentteja siirapin lisäämiseen ja ei auta kun kokeilla. Jotenkin on mielikuva että joissakin kaaliruokalajissa se siirappi ikäänkuin kuuluu siihen...!
VastaaPoistaJoo, mä en itse tosiaan ole edelleenkään siirapin lisäämistä kokeillut niin en siitä osaa oikein mitään sanoa, koska mun makuuni kaalista itsestään tulee kunnolla hauduttamalla riittävästi makeutta :) Mutta etenkin kaalilaatikkoresepteissä on nyt tuota siirappia tullut muissa blogeissa vastaan, keitoissa ei niinkään.
VastaaPoistaOlipahan hyvää!! :) Nyt vaan miettii, että miksei oo ennen tullu tehtyä, kun eihän tuo vaikeetakaan edes ollut.
VastaaPoistaMukavaa, että maittoi! :) Tällaiset ihan perusruoat kyllä helposti unohtuu ja jää tekemättä :/
VastaaPoistaAivan loistavaa kaalikeittoa tuli.
VastaaPoistaTerveisin Kalle.
Hieno juttu, että maistui! :)
VastaaPoistaKaalikeitto on parhaita ruokia. Ennen en ole kitse tehnytkään mutta tuolla reseptillä onnistui vallan mainiosti. Kiitoksia!
VastaaPoistaKiva kuulla! :) Itse tekeminen onkin yllättävän helppoa, kun vaan viitsii nähdä vaivan keittoa rauhassa haudutella :)
VastaaPoistaTuolla porisee lisäaineineen kaikkineen,hyvä ryssämeininki!
VastaaPoistaToivottavasti maittoi myös :D
VastaaPoistaMinä en katselis tuollaista kokkia sekuntiakaan, joka tituleeraisi minua "kotihuoraksi". Mietipä vähän, mitä kirjoittelet!
VastaaPoistaOlen kyllä asiaan huomiota kiinnittänyt ja blogini saatua kaveripiirini ulkopuolisia lukijoita, olenkin Kotihuora -nimen käytöstä luopunut :) Vanhoja tekstejä en kuitenkaan ala enää muokkaamaan. Ja pyydän huomioimaan sen, että "Kotihuora" on kyllä ihan mieheni itsensäkin hyväksymä lempinimi itselleen ;D
PoistaTosin olen sitäkin mieltä, että omassa blogissani minun ei tarvitse kielenkäyttöäni muilta anteeksi pyydellä :)
-joka-
VastaaPoistaKiitos,
Eläkevaari opettelee ruoanlaittoa ja kaikki reseptit kelpaavat.Tänään oli sitten vuorossa kaalisoppa ja kaalikääryleet. Tuosta keitosta sanoisin, että ihan maittavaa ja edullistakin. Lisäsin itse keittooni hieman lanttua ja porkkanoita. Lihoiksi lisäsin hirven luista perattua silppua ja veden sijasta luista keitettyä lientä. - Kattila porisee, saapas nähdä kuinka säilyvää siitä tulee.
Hienoa! Aina on hyvä aika opetella tekemään maittavaa ruokaa! :) Oma versiosi kaalikeitosta kuulostaa kerrassaan maukkaalta! :)
PoistaOli samaan aikaan surullista sekä huvittavaa lukea noita kommentteja myrkkykeitosta. Kuinka joku jaksaa!
VastaaPoistaMulla on keitto just porisemassa, rakastan kaalikeittoa! Sun blogisi on aivan mahtava muuten, aina tulee selailtua, että mitäs sitä seuraavaksi tekisikään. Kiitosket!! :)
p.s onneksi noita negatiivisia kommentteja ei kuitenkaan kovin runsaasti täällä näy, tsempit kaikesta huolimatta!
Kiitos kannustavasta palautteestasi! :) Kyllä noita kauhisteluja ja haukkuja aina ajoittain tulee niin blogiin kuin sähköpostitsekin, mutta enpä niistä jaksa lannistua, kun itse kuitenkin olen tyytyväinen tapaani ruokaa tehdä :) Ja kaalikeittoa lihaliemikuutiolla ajattelin itsekin tehdä ensi viikolla taas kaalivuorten kauppoihin ilmestyttyä ;)
Poistavokkivaan.
VastaaPoistaolen iäkäs mummeli, en ole ennen kaalikeittoa
tehnyt , muita kaaliruokia kyllä. Tuli aivan mahtava keitto , kokeilin lammasjauhelihaa , meiramia ja porkkanoita ! Eipä hävetä tarjota vaikka vieraille !
Mukava kuulla, jos tätä kautta pääsee kaali jatkossa keitonkin muodossa ruokapöytään :)
Poistasiitä myrkytyksestä selviää kun aamuyöstä raottaa tuuletus ikkunaa
VastaaPoistaTätä koklataan tänään, heitän sekaan vielä yhden porkkanan ;D
VastaaPoistaTänään menee myöskin kokeiluun, kun mies on jo kauan aikaa haaveillu kaalikeitosta, niin nyt ajattelin sitten toteuttaa tämän suuren haaveen. Saa nähdä mikä myrkkykeitto tulee! :D
VastaaPoistaKaasuliedellä porlottaa ohjeidesi mukaan :)
VastaaPoista