1.7.2012

Vegaaninen suklaakakku



Ensimmäistä kertaa ikinä tein vegaanista yhtään mitään! :D Tai kyllähän aina välillä tulee jotakin vegaaniseenkin ruokavalioon sopivaa tehtyä, mutta ensimmäisen kerran oikein tietoisesti etsin siis vegaanisen reseptin. Tästä on jo pari viikkoa aikaa, mutta kun ensikohtaamiseni vegaanin kanssa tapahtui sopivasti juuri syntymäpäiväni alla niin mulle tarjoutui loistava tilaisuus tarjoilla välillä vähän erilaista kakkua.

Vegaanihan ei siis syö mitään eläinperäistä. Ei siis esim. kalaa, maitotuotteita, kananmunia, liivatetta, karmiininpunaista elintarvikeväriä (E 120, jota tehdään hyönteisistä) tai hunajaa (jota tuottaa mehiläiset). Joten kuulostaa hirvittävän rajoittuneelta ruokavaliolta!

Löysin kuitenkin tämän ihanan reseptin Herkku & Koukku -blogista ja voin suositella muillekin! Kakun tekeminen ei ollut kovinkaan vaikeaa ja maku oli hyvä. Parasta mielestäni ehdottomasti on se, että tästä kakusta en olisi lainkaan arvannut sen olevan vegaanista ellen itse olisi kakkua leiponut! :)

Itseäni reseptissä meinasi hämätä "maapähkinävoi", jossa nimen perusteella luulisi olevan voita. Löysin kaupasta kuitenkin kasvirasvapohjaisen levitteen, jota laitoinkin alkuperäistä ohjetta reilummalla kädellä. Halusin kakun myös maistuvan pähkinäiselle, kuten koristelu antaa pähkinöitä odottaa. Alla olevasta reseptistä riittää täytettä kahteen väliin, mutta itse leikkasin kakun ainoastaan kerran halki, kun 23 cm:n vuokaani kakusta tuli turhan matala.

pohja:

1 dl kaakaojauhetta
2,25 dl soijamaitoa
1,25 dl sokeria (1)
125 g margariinia
1,25 dl sokeria (2)
1,5 tl vaniljasokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta



kostutus:

0,5 dl soijamaitoa
1 tl vaniljasokeria



täyte:

1 prk soijavispiä (vaahtoutuva!)
1 dl maapähkinälevitettä
0,5-1 dl tomusokeria (tai oman maun mukaan)
hilloa (esim. appelsiini tai aprikoosi)



päälle:

200 g tummaa suklaata
0,5 dl soijakermaa (soijaruokakerma käy)
saksanpähkinöitä




Sekoita kaakao, soijamaito ja sokeri (1) tasaiseksi.



Vaahdota toisessa kulhossa rasva ja sokeri (2), lisää vaniljasokeri.



Sekoita kuivat aineet keskenään (kolmannessa kipossa).



Lisää jauhoseos taikinaan pieninä annoksina vuorotellen kaakaoseoksen kanssa sähkövatkaimella vatkaten.



Kaada taikina jauhotettuun vuokaan ja tasoita.





Paista 175 asteessa tunti uunin alimmalla tasolla. (Mulla vähän jäi kakun pinta vuokaan kiinni.)




Leikkaa kakku halki kolmeen osaan. Sekoita vaniljasokeri soijamaitoon ja kostuta kerrokset kevyesti.






Vatkaa vispi kuohkeaksi vaahdoksi,



Lisää sokeri ja maapähkinälevite, vatkaa tasaiseksi.





Anna täytetahnan hyytyä hetki jääkaapissa.



Levitä hilloa ja täytetahnaa kakun väleihin.





Aseta kerrokset kevyesti päällekkäin niin, ettei täytteet tursua kakun välistä. Nosta kakku jääkaappiin odottamaan.




Kuumenna kerma varovasti (kattilassa tai mikrossa) ja sulata siihen tumma suklaa.





Levitä suklaakuorrute kakun päälle ja reunoille.



Vuole lopusta suklaasta kuorimaveitsellä liuskoja kakun päälle ja koristele kakun reuna saksanpähkinöillä.

26 kommenttia:

  1. Vaikuttaa hyvältä! Söisin...mielellään... ISON siivun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Söin itsekin varsin mielelläni useammankin ison siivun tästä ;D

      Poista
  2. Va...eikun siis vegaani approves! Oli huisin hyvää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitten on suositukset kohdallaan, jos vegaanillekin kelpasi! :D Kiva, että maittoi, kun ihan vaan sua ajatellen lipesin juustokakkulinjalta leipomaan ;)

      Poista
  3. Ihana tämmöinen blogi! Liityin lukijaksi, ja tässä minun blogini linkki:
    www.lemmikkinimun.blogspot.com
    Olisi kiva jos liittyisit lukijaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tulen tutustumaan blogiisi, kunhan taas paremmalla ajalla ennätän blogeja katselemaan :)

      Poista
  4. Näyttää kirjaimellisesti syötävän hyvältä. ;) Itsehän asetin itselleni jo jokin aika sitten haasteen tehdä enemmän vegaanisia leivonnaisia, mutta jotenkin se on jäänyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla taas on puolestaan ollut tavoitteena alkaa leipoa enemmän muutakin kuin aina vaan pelkkiä juustokakkuja, mutta jotenkin olen siitä aina lipsunut :D Vegaaniset leivonnaiset on kyllä näppäriä kokeiluja vierastarjottavaksi, kun ne käyvät myös laktoosittomaan ruokavalioon :)

      Poista
  5. Oikein hyvä ohje! Kakkupohjasta tuli vaan turhan hauras: pohjan osat melkein hajosivat käsiin kun itse leikkasin (myöskin aika matalaksi jääneen) kakun kolmeen osaan, mutta ei hajonneet kerrokset kuorrutuksen alta näkyneet.

    Laitoin yhteen väliin muussattua banaania + hieman sitruunamehua tummumisen estämiseksi ja toiseen väliin soseutettua persikkaa. Hyvää tuli! -Anni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta tässä oli parasta tuo pähkinävoitäyte, mutta kuulostaa herkulliselta noinkin! :) Taikinaa tosiaan saisi tehdä ainakin 1,5 kertaisen määrän, jos tahtoisi saada kakun siististi leikattua useampaan kuin kahteen osaan.

      Poista
  6. Hyvältä näyttää :)

    Tuleeko piakkoin uutta reseptiä? Ikävä sun mahtavia reseptejäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, mukavaa olla kaivattu :) Nyt syksyn myötä toivottavasti aika riittää taas blogillekin, sillä reseptejä kuvattuna löytyy varastosta kyllä.

      Poista
  7. Blogissani on sinulle tunnustus :) Kiitos kaikista maukkaista juustokakkuresepteistä! Niitä on tullut eräskin kokeiltua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! ♥ Jokunen juustokakkuresepti onkin taas jo julkaisua odottamassa ;)

      Poista
  8. Näyttääpä aivan ihanalta! Must try!

    VastaaPoista
  9. Sinulle on tunnustus :)
    http://life-dreams-and-loves.blogspot.fi/2012/09/ensimmainen-tunnustus.html

    VastaaPoista
  10. Vegaaniruokia ei oo tarvinu ite vielä tehäkään, töissäkin vain lihatonta joten helpolla oon päässyt vielä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin vasta tätä puolta opettelen. Mutta ei vegaaninenkaan leivonta lopulta niin kovin vaikeaa olekaan, kunhan hieman saa tutustuttua kauppojen valikoimiin ja tarjolla oleviin korvaaviin tuotteisiin :) Vaikka tarkkana saa kyllä olla, kun on joskus niin ihmeellisiin paikkoihin saatu eläinperäisiä aineksia mahdutettua! o_O

      Poista
  11. Onpa hieno kakku ja hyvät toteutuskuvat!

    VastaaPoista
  12. Moi, mä oon nyt ihan lovena tähän sun blogiin ja sun ohjeisiin. :)
    Linkittelin sun kaalikeiton ohjeen jo tuonne mun omaan pp-blogiin ja vissiin joudun noita lohkoperunoita (jotka on niin helppoja, että tekis mieli itkeä ;)) testaamaan loppuviikosta, kun teen makkarahöystöä.

    Jatkatko vielä bloggailua tiedustelee utelias. :)

    VastaaPoista
  13. Kyseinen suklaa ja margariini eivät kuitenkaan ole vegaanisia?

    VastaaPoista