9.1.2012

Passion-valkosuklaajuustokakku



Hahaa! Uusi blogivuosi viimeinkin käyntiin ja juustokakulla lähtee tottakai! :D

Tässä jälleen täydellinen yhdistelmä raikasta ja makeaa! Passion on mulle melko vieras hedelmä ihan tuossa tuoreessa muodossaan ja onkin paljon kirpeämpää kuin olin kuvitellut. Mutta tykkään kyllä näinkin ja tästä juustokakusta tulikin just täydellinen, vaikka ei perinteiselle "karkkipassionille" maistukaan :)

Resepti on napattu Crème de la crème -blogista ja munkin kakkuni syntyi samoista lähtökohdista kuin Noxilla eli joulusta jääneistä piparkakuista ;D Ihan en taas osannut noudattaa alkuperäistä reseptiä tarkasti, mutta linkistä pääsee katsomaan alkuperäisen reseptin ja Noxin kommentit aiheesta :)

Vähän tää oli työläämpi kuin mun juustokakkuni yleensä, mutta vaikeaa tämänkään tekeminen ei missään nimessä ole. Vaikkakin mun passionsoseestani lopulta tulikin aivan järkyttävää liisteriä niin sekä maku että lopullisen kakun koostumus olivat silti kohdillaan :D Vähän erilainen mun kakustani tosin tuli, kun jätin kananmunan pois. Vieraani ruokavalioon ei kananmuna oikein käynyt, mutta rehellisyyden nimissä lopulta jätin sen tästä pois ihan vaan laiskuuttani :P

Tätä samaa juustokakkua syötiin meillä myös uutena vuotena ja kakku sai myös silloin kehuja kaikilta :) Joten suosittelen! Etenkin raikasta kakkua kaipaaville tosi herkullinen vaihtoehto ainaiselle limelle ja sitruunalle :)

Pohja:

150 g piparkakkuja
75 g voita

Passionmousse:

8-16 passionhedelmää (350-500 g)
0,5 dl hillosokeria
2 rkl limetti- tai sitruunamehua
3 liivatelehteä
3 dl vispikermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl tomusokeria (itse laitoin hieman kukkuraisia ruokalusikallisia)

Valkosuklaamousse:

100 g valkosuklaata
1 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
(2 tl tomusokeria)
(1 liivatelehti ja n. 1 rkl vettä)



Murenna piparit hienoksi muruksi ja sulata voi. Sekoita huolellisesti keskenään.



Painele keksiseos kevyesti irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle.





Valmista passionpyree:

Halkaise hedelmät ja koverra sisus siivilään.





Hankaa ja painele lusikalla siemeniä siivilää vasten niin, että hedelmäliha (oikeastaan mehu) irtoaa niistä ja painuu siivilän läpi. Lopulta siivilään jää pelkät siemenet. Ohjeen mukaisesta määrästä hedelmiä pitäisi tulla n. 1,5 dl passionhedelmälitkua. (Itse käytin 500 g, eli 8 kpl hedelmiä.)







Kuumenna passionlitku kiehuvaksi, ja lisää siihen sitten hillosokeri.



Keittele noin 5 minuuttia sekoittaen.



Jäähdytä kunnolla – tuloksena on koostumukseltaan valmista mangososetta muistuttavaa muhjua.



Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Anna liota n. 10 minuuttia.



Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi.



Vatkaa tuorejuusto ja tomusokeri nopeasti kermavaahdon joukkoon.





Nostele passionpyree varovasti tuorejuustovaahtoon.





Kuumenna limetti-/sitruunamehu kiehuvaksi pienessä kattilassa. Puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota lehdet mehuun. Anna jäähtyä hetken aikaa.



Kaada jäähtynyt liivateneste ohuena nauhana moussen joukkoon koko ajan sekoittaen.





Maista moussea ja lisää tarvittaessa sokeria. Kaada valmis mousse vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita.





Anna hyytyä jääkaapissa n. tunti ennen seuraavan kerroksen lisäämistä.




Sulata valkosuklaa varovasti ja jätä se jäähtymään hetkeksi huoneenlämpöön (suklaasulan tulee olla viileää, kun se lisätään mousseen).





Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon tuorejuusto ja tomusokeri.





(Jos käytät liivatetta, sekoita liotettu liivatelehti kuumaan nesteeseen ja liivateneste ohuena nauhana mousseen.)

Sekoita jäähtynyt suklaasula mousseen.





Levitä valkosuklaakerros passionmoussen päälle.





Anna kakun hyytyä vielä useita tunteja jääkaapissa, mieluiten yön yli.



----

Ostoslista:

LU perinteisiä piparkakkuja - 1,89 € / 336 g
Arla Ingman normaalisuolainen meijerivoi - 3,15 € / 500 g

passionhedelmä - 4,60 € (9,25 €/kg)
Dan Sukker hillosokeri - 0,89 € / kg
sitruuna - 0,23 € (1,49 €/kg)
Meira liivatelehti - 1,29 € / 10 kpl
Valio vispikerma, laktoositon - 1,87 € / 2 dl
Valio Viola maustamatonta tuorejuusto, HYLA - 2,55 € / 200 g
Dan Sukker tomusokeri - 1,15 € / 500 g

Panda valkoinen suklaa - 1,29 € / 130 g
Valio vispikerma, laktoositon - 1,87 € / 2 dl
Valio Viola maustamatonta tuorejuusto, HYLA - 2,55 € / 200 g


Yhteishinta: 16,40 €

9 kommenttia:

  1. Pirtelöihin se vaahtokarkkivaahto sopii hyvin! Seuraavaksi aion ruveta metsästämään jotain muuta reseptiä, johon sitä voisi käyttää. :)

    Oi, tästä kakusta inspiroiduin. En olekaan tehnyt juustokakkua pitkään aikaan.

    VastaaPoista
  2. Hyvä vain, että teit tästä kitimäisemmän version! Tuo mun kakku on sellaista rahkavaahtoa - just the way I like it, mutta kaikki eivät diggaa. :)

    VastaaPoista
  3. Ranja: Mäkin aina välillä katselen noita vaahtokarkkivaahtoreseptejä, mutta olen liian laiska tehdäkseni mitään kovin monimutkaista :P Noi pirtelöt sen sijaan kuulostaa täydelliseltä tavalta aloittaa! :)

    Ja kiva, jos inspiroiduit! Inspiraation saaminen toisista blogeista on ihan parasta! :)

    Nox: Joo ja mä taas olen sellaisten leikattavampien juustokakkujen ystävä :D Ja maku tässä ainakin oli muokkaamattakin just kohdillaan ^_^

    VastaaPoista
  4. innostuin kans tekemän tämän mutta yksi asia jäi epäselväksi: eli kun listalla oli passionmoussen kohdalla 3rkl tomusokeria mutta itse ohjeissa siitä ei mainittu mitään. (katsoin myös Nox:in ohjeen ja sielä sama homma). Eli itseltä nyt jäi kokonaan pois tomusokeri mutta toivotaan että on silti hyvää. Mutta muuten kiitos hyvästä ohjeesta.

    VastaaPoista
  5. Ah, hyvä huomio! En kyllä jälkeenpäin yhtään muista, missä vaiheessa itsekään tomusokerin lisäsin. Todennäköisesti vatkasin täytemassaan tuorejuuston kanssa. Tomusokerilla ei kuitenkaan tässä koostumuksen kannalta ole merkitystä, joten sinänsä sen ei ole väliä missä kohtaa sen lisää :)

    Reseptin perusteella sanoisin, että tällaisissa "oman maun mukaan" -määrissä kannattaa ihan lopuksi vähän maistella sitä moussea ja säätää makua sopivaksi vielä ennen vuokaan kaatamista. Toivottavasti kakustasi ei silti tullut liian kirpeää! :)

    Mutta kiitos, kun huomautit! Teksti on nyt korjattu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olipa hyvä huomata, että tomusokeri on jäänyt aukikirjoitetusta ohjeesta pois (eikä kukaan ole tietenkään kommentoinut). Sen voi tosiaan lisätä vaikka tuorejuuston kanssa tai sitten kermavaahtoon - ei ole niin justiinsa.

      Mun täytyy varmaan kokeilla tätä vielä sellaisenakin versiona, jossa vatkattu kerma sekoitetaan täytteeseen vasta liivatteen jälkeen. Munan voisi jättää myös pois.

      Poista
    2. Enkä mäkään edes huomannut koko asiaa, kun en enää kakkua tehdessäni malttanut ohjetta lukea ja omaan blogiini siirtäessä vaan kopioin suoraan sun ohjeestasi :D

      Ja kananmunan tosiaan jätin pois ihan vaan laiskuuttani, vaikka toisaalta mua ei kauheasti houkutakaan ajatus raa'asta kananmunasta :P En tosiaan kovin suurta eroa ole huomannut munalla tai ilman.

      Poista
  6. Oi, vaikuttaa taas tosi herkulliselta kakulta! <3

    VastaaPoista