27.3.2012
Mansikka-mangojuustokakku
Gluteenittomana ja laktoosittomana tällä kertaa!
Oikeastaan ensimmäiset gluteenittomat leivontakokeiluni, jotka eivät ole karppia, tein vasta tuossa ihan jokin aika sitten, kun tuttavapiiriini liittyi ensimmäinen gluteenitonta ruokavaliota vaativa ihminen :D Ruokarajoitteista kuullessani juustokakun leipominen oli ilmiselvä vaihtoehto. Osittain oman juustokakkuaddiktioni takia, mutta juustokakusta on myös todella helppo muokata sopivat versiot useimpiin ruokavalioihin :)
Tällä kertaa reseptiksi valikoitui jälleen Crème de la crème -blogista löytynyt kakku, jonka väriyhdistelmää olin ihaillut mielessäni jo aiemmin. Vähän tosin mansikkamääräni mulla tässä menivät pieleen fiilispohjalta mittaamalla, joten mansikkakerroksesta tuli turhan paksu ja kiille jäi todella ohueksi.
Lähikaupassani oli todella huono valikoima gluteenittomia keksejä (vaikka muutenhan niitä löytyy markkinoilta jo mukavan laaja valikoima!), joten jouduin tyytymään vähän kuivakoihin digestivekekseihin. Lopputulos oli kuitenkin kokonaisuudessaan oikein herkullinen :)
Pohja:
150 g (gluteenittomia) digestivekeksejä
50-75 g (laktoositonta) voita
2 rkl kaakaojauhetta
Mangotäyte:
4 liivatelehteä
3 rkl limettimehua
2 dl (laktoositonta) vispikermaa
200 g (laktoositonta) maustamatonta tuorejuustoa
4 rkl tomusokeria
2 dl soseutettua mangoa (pahvipurkista, ei siis vauvanruokasosetta!)
Mansikkatäyte:
4 liivatelehteä
3 rkl limettimehua
2 dl (laktoositonta) vispikermaa
200 g (laktoositonta) maustamatonta tuorejuustoa
250 g mansikoita
3 tl vaniljasokeria
0,75 dl sokeria
Koristeluun joko tuoreita mansikoita tai kiille:
250 g soseutettuja mansikoita
0,5 dl sokeria
2 liivatelehteä
Murskaa keksit ja sekoita kaakaojauhe sekä sulatettu voi keksimurujen joukkoon.
Painele keksiseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (25-28 cm, kuvan vuoka 24 cm) pohjalle.
Laita ensimmäisen täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. (Vatkasin tässä molempiin täytteisiin kerman samalla.)
Vatkaa tuorejuusto kermavaahdon sekaan.
Sekoita tomusokeri ja mangosose kerma-tuorejuustovaahtoon.
Sulata liivatteet kuumaan limettimehuun.
Kaada hieman jäähtynyt liivateneste täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Kaada mangotäyte vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Nosta jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.
Kun ensimmäinen kerros on hyytynyt aloita mansikkatäytteen valmistaminen. Laita samalla liivatteet jälleen kylmään veteen likoamaan.
Soseuta mansikat esim. sauvasekoittimella (tai käytä valmista sokeroimatonta mansikkasosetta). Sekoita soseen joukkoon sokeri (sokeri sulaa eikä jää täytteeseen kiteinä). (Mun mansikkani olivat tässä vaiheessa vielä kohmeisia, joten siksi sosekin näyttää noin paksulta.)
Vatkaa jälleen tuorejuusto kermavaahdon joukkoon ja lisää mansikkasose.
Sulata liivatteet kuumaan limettimehuun. Sekoita liivateneste täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Kaada hyytyneen mangotäytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia ennen koristelua.
Aloita kiilteen valmistaminen, kun myös toinen kerros on hyytynyt niin, että se jaksaa kannatella kiilteen. Liota jälleen liivatelehtiä kylmässä vedessä ennen kuin sulatat ne joko sellaisenaan mukissa mikrossa tai kattilassa pikkutilkkaan vettä. Soseuta mansikat ja sekoita niihin sokeria makusi mukaan. Lisää lopuksi liivateneste.
Kaade kiille kakun pinnalle ja levitä tasaiseksi.
Anna kakun hyytyä vielä useita tunteja jääkaapissa, mielellään yön yli.
Irrota vuoka varovasti esim. kiertämällä veitsellä vuoan reunojen ympäri. Koristele halutessasi vielä juuri ennen tarjoilua.
----
Ostoslista:
Glutano digestive - 2,96 € / 150 g
Valio laktoositon voi - 1,89 € / 200 g
Fazer Cacao kaakaojauhe - 2,25 € / 200 g
Meira liivatelehti - 1,29 € / 10 kpl
lime - 0,13 € (2,69 €/kg)
Valio laktoositon vispikerma - 1,87 € / 2 dl
Valio Viola laktoositon tuorejuusto - 2,55 € / 200 g
Dan Sukker tomusokeri - 1,15 € / 500 g
Bonne Premium mangososetta - 2,49 € / 0,5 l
Meira liivatelehti - 1,29 € / 10 kpl
lime - 0,13 € (2,69 €/kg)
Valio laktoositon vispikerma - 1,87 € / 2 dl
Valio Viola laktoositon tuorejuusto - 2,55 € / 200 g
Rainbow mansikat - 2,29 € / 500 g
Meira vaniljasokeri - 1,81 € / 85 g
Rainbow kidesokeri - 0,95 € / kg
Yhteishinta: 17,40 €
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Oi ihana makuyhdistelmä! Ja kauniit nuo väritkin! :) Kiva näin keskellä yötä kattella tommosta herkkukakkua, kun alkaa vaan tehdä hirveesti mieli! xD
VastaaPoistaOli kyllä ihana yhdistelmä ja värit luonnossa vieläkin kauniimmat! :) Mullakin melkein täytyy olla jo uus kakku jääkaapissa odottamassa ennen kuin pystyn näitä juustokakkupäivityksiä blogiin kirjoittelemaan ;D
PoistaEipäs olekaan koskaan tullut mieleen tehdä kaksikerroksista juustokakkua. Näyttää ja kuulostaa kyllä herkulliselta! Tätä ideaahan voi varioida vaikka minkälaisilla makuyhdistelmillä.. (:
VastaaPoistaEi taida tosiaan munkaan blogistani näitä kerroskakkuja juuri löytyä, vaikka aina välillä tulee tehtyäkin. Paitsi se yleisin suklaa+suklaa-yhdistelmä ;D Hedelmä/marja + suklaa/valkosuklaa on kyllä ehkä oma suosikkini.
Poista